keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tanévkezdés előtt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanévkezdés előtt

2007 augusztus 28 - kedd
A hagyományos nyárvégi, tanévkezdés előtti közös felsőoktatási sajtótájékoztatóra került sor a közelmúltban a városházán, ahol az aktualitásokról számoltak be a főiskolák vezetői.

Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója utalt az idei ponthúzásra, melynek a vidéki kisebb egyetemek és főiskolák kimondottan a vesztesei. Mint elhangzott, a műszaki főiskolán az államilag finanszírozott, a költségtérítéses és az évhalasztós hallgatókkal együtt betelt a tervezett keretlétszám, így ebben az intézményben nem került sor pótfelvételi eljárásra.

Zsigmond Edit az egészségügyi főiskola igazgatója elmondta: az idei évi felvételi eljárás során a tavalyi évhez képest a főiskola kevesebb hallgatót tudott felvenni, a veszteség mintegy 20 százalékos. A legnagyobb veszteség az egészségügyi szervező nappali tagozatán érte a képzési központot, mert a meghirdetett 30 helyre a magasabb pontszám miatt csak 14 hallgató került felvételre.  Az intézmény vezetője ezt sajnálatosnak tartja, mert az elfogadott stratégiájuk szellemében ez a szak válhatna a képzési központ specialitásává. Mint elmondta, a pótfelvételi nem sokat változtatott a létszámon, 10 hallgató került, ezáltal az intézménybe. A 2007/2008-as tanévben a főiskolai alapképzésen 129 hallgató kezdi meg tanulmányait. Ezzel együtt összesen körülbelül 580-an kezdik meg a tanévet.

Dr. Tóth József, a pénzügyi és számviteli főiskola intézetigazgatója szerint is hátrányos helyzetbe kerültek a vidéki főiskolák.  A zalaegerszegi intézménybe 1203 fő jelentkezett, ebből első helyen jelölték meg a főiskolát 311-en. A pótfelvételi során 92 önköltséges hallgatót vettek fel. A felvételi ponthatárokról elmondta: míg tavaly a gazdálkodás és menedzsment (államilag támogatott) nappali alapszakra az előző évi pontszám 109 volt, az idén 123.  A pénzügy és számvitel államilag támogatott szakra 97 ponttal felvételt lehetett nyerni tavaly, idén 121-el lehetett bejutni. Érdekesség, hogy ugyanezen szakra költségtérítésesként elég volt a 86 (!) pont.  A várható létszám az első évfolyamon 279 fő, míg a főiskolai hallgatói összlétszám: 1266.  Dr. Tóth József megjegyezte: a főiskola rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került, számításaik szerint egyhavi (40-50 millió forint) költségvetési előirányzat hiányzik.  (Zala-Lap Kft., V.Zs.)

Tartalom megosztása: