keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tanévkezdés előtt a főiskolákon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanévkezdés előtt a főiskolákon

2005 augusztus 08 - hétfő
Közös felsőoktatási sajtótájékoztatón számoltak be az intézmények képviselői a tanévkezdésről, a ponthatárok alakulásáról, a hallgatói létszámról. Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója elmondta: negyedik évét kezdi meg a zalaegerszegi műszaki főiskola. A közalapítvány és az intézmény sokat tett azért, hogy a beiskolázás sikeres legyen. A kampány meghozta a remélt eredményt: az 50 államilag finanszírozott helyre 225 diák adta be jelentkezési lapját, ez négy és félszeres túljelentkezést mutat.

A bekerülési határt 100 pontnál húzták meg, így 54 hallgató került felvételre. Az országban működő valamennyi gépészmérnöki képzés közül Budapest után Zalaegerszegen a legmagasabb a ponthatár. A számokat vizsgálva megállapítható, hogy az utóbbi két évben 28 ponttal emelkedett a műszaki főiskolára való bekerülés ponthatára, és ugyanígy emelkedett a felvett hallgatók létszáma is.

Zsigmond Edit, az egészségügyi főiskolai kar zalaegerszegi képzési központjának igazgatója arról tájékoztatott, hogy a gyógytornász nappali szakra (államilag finanszírozott) 112 ponttal lehetett bejutni, Zalaegerszegen 78-an kezdik meg tanulmányaikat. Emellett 8-an vállalták a költségtérítéses oktatást. Ide 72 ponttal lehetett bekerülni, a térítés összege félévenként 256 ezer forint. Ápoló levelező szakon 100 ponttal vették fel a hallgatókat, 35-en kezdik a tanulást szeptemberben. Egészségügyi szervező nappali szakon 107-es ponthatár mellett 19 tanulót vettek fel Zalaegerszegre, míg a levelezőn 110-es ponthatár mellett 34-en kezdik az első évet.

Dr. Tóth József, a pénzügyi és számviteli főiskola igazgatója elmondta: a korábban meghatározott államilag támogatott felvételi keretszámot 10 százalékkal csökkentették. A nappali közgazdász szakon, ha a pontszám meghatározásánál 1 ponttal csökkentik a ponthatárt (111-ről 110-re) 203 helyett 219 tanulót vehettek volna fel. Nappali tagozaton valamennyi szakot és szakterületet figyelembe véve 310-en kezdik meg a tanulást, felsőfokú szakképzésben 50-en, míg a távoktatásban 52-en vesznek részt szeptembertől.

Tartalom megosztása: