keresés a weboldalon

Tanévnyitó a mechatronikaimérnök-hallgatóknak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanévnyitó a mechatronikaimérnök-hallgatóknak (Videó)

2012 augusztus 31 - péntek
A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények közül elsőként a Nyugat-magyarországi Egyetem Gépészeti és Mechatronikai képzési központjában tartottak tanévnyitót, ma délelőtt. 34 állami ösztöndíjas és 11 költségtérítéses hallgató kezdi meg tanulmányait.

A 45 elsőéves 2016-ban, amikor végez, biztosan talál munkahelyet, akkora a kereslet a műszaki szakemberek iránt – hangsúlyozták többen is a tanévnyitón. Csak a szűkebb régióban legalább száz mérnök tudna azonnal elhelyezkedni. A Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja, Jereb László professzor szerint Zalaegerszegen a duális képzés új formájának bevezetésével értékes oktatási kísérlet folyik, de a zalaegerszegi képzési központ több szempontból is fontos az egyetem számára.

Zalaegerszegen 8 helyi cég 11 hallgatót „vett pártfogásba” – ők az elmélet mellett az átlagosnál több ipari gyakorlatot szerezhetnek. A vállalkozások azért támogatják a mérnök-hallgatók tanulmányait, mert a munkaerőpiacon már 10-15 éve nem találnak jól képzett és azonnal „hadra fogható” fiatal szakembereket – mondja Németh András, az Anton Kft. ügyvezetője. A duális képzés modellje pedig Németországban – és több más európai országban is – bizonyított.

A város egyébként kiemelten kezeli a duális műszaki képzést – de nemcsak azt. Az idei költségvetésben 105 millió forint szerepel a zalaegerszegi felsőoktatás támogatására, ami példátlanul magas összeg a többi iskolavároshoz képest – hangsúlyozta Balaicz Zoltán alpolgármester.

A mérnökhallgatóknak hétfőn már órarend szerint megkezdődik az oktatás. A PTE zalaegerszegi képzési központjában pedig ugyancsak hétfőn tartják a tanévnyitó ünnepséget.

yr/T.S.

Tartalom megosztása: