keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tanulmánykötet Németh József tiszteletére

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanulmánykötet Németh József tiszteletére

2005 március 16 - szerda
Németh József nyugalmazott múzeumigazgató 70. születésnapja alkalmából jelent meg a Zalai Múzeum sorozat 13. kötete. A megyei helytörténeti kutatásokra épülő kiadványsorozatot maga Németh József indította útjára még 1987-ben, igazgató korában.

Vándor László, a Göcseji Múzeum vezetője az ünnepélyes születésnapi köszöntőn elmondta, hogy a kötet legfrissebb számával Németh József előtt kívánnak tisztelegni az intézmény jelenlegi, és egykori munkatársai. A könyv átfogja a Zalában végzett fontosabb kutatásokat a neolitikumtól egészen a 20. század közepéig.

A kötetet igazán az előszó teszi ünnepélyessé, melyet Vándor László írt – és olvasott fel a kötetbemutatón – Németh Józsefnek a közösen eltöltött évtizedek emlékére. A bevezetőből kiderül, hogy együtt kezdték a 70-es évek elején „felépíteni”, és megtervezni a múzeumot. Ők ketten voltak a nagy üres épületben a szakma: Németh József az igazgató, tanári és közigazgatási gyakorlattal, Vándor László pedig a kezdő régész.

, „szakembereket toborzott, gyűjtött, kutatott, publikált”. Nem véletlen, hogy a város, „melynek a múzeumot létrehozta, 2000 óta díszpolgáraként tiszteli”. Szerencsére Németh József csak „papíron ment nyugdíjba”, mindennap ott van a kollégák között a múzeumban. Segít, tanácsot ad, lelkesít, bátorít, aktívan dolgozik, ír, szervez, előad, remélhetőleg még jó sokáig, jó egészségben.

Tartalom megosztása: