keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tanuló Zala

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tanuló Zala

2005 április 19 - kedd
A zalai aprófalvas településszerkezetből adódó felnőttkori tanulási hátrányok mérséklése érdekében „Tanuló Zala” elnevezésű projektet indítottak útjára, melynek nyitókonferenciájára a minap került sor a Zala Megyei Művelődési és Pedagógia Intézet, Szakképző Iskolában.

Kovács Károly, a projekt szakmai vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a felnőttkori tanulási hátrányok leküzdése mellett szeretnék felkutatni a hátrányos helyzetű rétegeket, hálózatszerűen kifejleszteni a felnőttképzés szolgáltatásait, amelybe a közművelődési intézményket is be kívánják vonni. Összesen hat zalai település – Becsvölgye, Lenti, Letenye, Nagykapornak, Pókaszepetk és Zalabaksa – működik együtt a projekt megvalósításában, melynek egyik legfőbb célkitűzése az úgynevezett e-learning képzések elindítása, valamint az ehhez használatos tananyagok fejlesztése. A programot a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében az Európai Unió és a magyar állam is támogatta. A projekt megvalósítására elnyert 50 millió forintot tananyagfejlesztésre és kísérleti képzések indítására használják fel, közölte Kovács Károly.

Dr. Koltai Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Intézet igazgatója – aki a program tudományos segítője – kiemelte: a felnőttképézés mára a foglalkoztatáspolitika egyik aktív eszköze lett, s Magyarországon is rádöbbentek arra, hogy a felnőttek képzése nélkül majdnemhogy lehetetlen a fejlődés. Zalának ugyancsak különösen fontos, hogy tanuló megyévé váljon, hiszen megszerzett pozícióit csak így tudja megtartani. Az egyetemi docens szerint a most induló program keretében mód nyílik arra, hogy a lakók tudásigényét kielégítő képzések valósuljanak meg, amely az alulképzett lakosság esélyteremtésében döntő funkciót tölthet be.

Dr. Borosán Gyula, a Zala Megyei Művelődési és Pedagógai Intézet, Szakképző Iskola igazgatója hozzátette: a projekt lehetővé teszik, hogy színvonalas felnőttképzési programok kezdődjenek, s remélhetőleg ebből sokat profitálnak majd a zalaiak. Megyénkben a lakosság több mint tíz százaléka alacsony iskolázottságú, ezért rendkívül fontos, hogy nekik is lehetőséget biztosítsunk a tanulásra.

Tartalom megosztása: