Tapasztalatcsere határon innen és túl
– Sokat tanulhatunk a tiroliaktól a kompetencia alapú oktatásról. Náluk ez a képzés tradicionális jellegű, már jól kiforrott. Mi most kezdjük bevezetni. Erre is jó ez a cserekapcsolat, melynek keretében tavasszal a mi diákjaink látogatnak Meránóba. A tiroliak költségeit az iskolájukat fenntartó kamara állja. Mi pedig a vállalkozóktól kértünk anyagi segítséget, melyet ezt ezúton is kiemelten szeretnék megköszönni – tette hozzá Kónyáné. – A jól sikerült programon felbuzdulva tervbe vettük, hogy EU-s pályázat segítségével tanárok is részt vegyenek hasonló tapasztalatcserén, melybe akár tanítási gyakorlat is beleférhet.
Szintén pozitív benyomásokról számolt be Josef Paler, a Kaiserhof igazgatója. Ő kiemelte, elsősorban nem szakmai tapasztalatokat kívántak gyűjteni, hanem megismerni egy másik országot, kultúrát, életvitelt. A szervezett programokat nagyon gyerekcentrikusnak találta, amiért külön köszönetet mondott Pusztai Zsuzsanna tanárnőnek, a szervezőnek.
-A térség egyetlen szállodaipari szakképzőjeként nagy a felelősségünk. Az oktatás és a képzés ezért szigorú, a felszereltség a legmodernebb. Felsőfokú és felnőtt képzéssel is foglalkozunk. Külföldi diákokat is fogadunk, de ennek az alapja a kiváló német nyelvtudás. A mi általunk nyújtott képzésre nagy az igény, túljelentkezés a jellemző. A végzettek elhelyezkedése 100 százalékos, három hónapon belül mindenki megtalálja a helyét az általa választott szakmában. Az oktatás ingyenes, a könyvekért és a kötelezően előírt egyenruháért kell fizetni. Ez utóbbi, ami öltönyt és kosztümöt takar, elég drága – mutatta be röviden az intézményét Josef Paler.
Mandzák Bertalan, a budapestiek diákokat kísérő pedagógus megjegyezte több órát meglátogattak és hasonlókat tapasztaltak, mint a fővárosban. A diákok az érdeklődés alapján ketté szakadnak. A kevésbé motiváltak nehéz fegyelmezni.
A problémákat aztán mindenki félretette arra a néhány órára, míg tanárok-diákok átadták magukat a kulináris élvezeteknek. A menüsorban hagyományos tiroli hidegtálak, zalai és magyar meleg ételek és a hozzájuk dukáló tájborokból lehetett választani. (Zala-Lap Kft., b.k.)
Tartalom megosztása: