keresés a weboldalon

Tárgyalnak és bizakodnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tárgyalnak és bizakodnak

2008 április 14 - hétfő
Régóta érlelődött az a gazdasági, szociális és kormánykoalíciós válság ami, ma jellemzi az országot. Eredménytelen két évet tud maga mögött a koalíció, és a feszültség már jó ideje érezhető a parlamentben, ez, pedig nem jó senkinek, különösen nem az országnak.

Dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg polgármestere jellemezte így a helyzetet beszélgetésünk elején. Hozzátette azt is: szomorúan szemléli, mint ellenzéki képviselő, hogy valamennyi javaslatukat erőből szavazzák le. Emiatt sok hasznos szándék, jóindulatú kezdeményezés nem valósulhat meg.

Mit tehet a kialakult helyzetben a megyeszékhely önkormányzata, mire számítanak, miben bíznak? Az aktuális helyzetelemzés mellett ezekről is faggattuk a város polgármesterét. 

– A népszavazás bebizonyította, hogy nem lehet az emberek bizalmával visszaélni, mert emlékeznek az ígéretekre, amibe bíztak és látják, hogy abból semmi nem valósult meg. Éppen ezért úgy érzem, ugyanazok a vezetők ma már hitelesen és sikeresen nem tudják vezetni az országot, akármilyen eredménnyel is zárul a koalíciós válság.

– Mire tippel? Újra összeáll a két koalíciós fél?
– A miniszterelnök személyisége olyan, amellyel nem fér össze az önként távozás. Erre nem számítok. Egy újabb koalíciós kötés, pedig nagyon súlyos presztis veszteséget jelentene az SZDSZ-nek. Inkább kisebbségi szocialista kormányzást várok, de ez ugyanazokkal a vezetőkkel, lassú agóniára van ítélve. Már több mint egy hónapja igazából nem működik a kormány, nincsenek döntések. Az önkormányzatok azt látják, hogy minden halasztódik, így az Európai Uniós pénzek feletti döntések is. Sok, egyébként állami feladatot megpróbálnak az önkormányzatokkal elvégeztetni, teljes finanszírozási bizonytalanság közepette.

– Az elmúlt évet működési hitelfelvétel nélkül zárta a város. Túl az első negyedéven, egy szigorú költségvetés elfogadásán, hogy áll Zalaegerszeg büdzséje?
– Az idei költségvetésünk 622 millió forintos működési hitelfelvétellel számol, de jeleztük, szeretnénk ezt az év folyamán „eltüntetni” és továbbra is hitelfelvétel nélkül gazdálkodni. Az első negyedév végére már több mint 100 millióval csökkentettük, ugyanakkor úgy látom nehezebb lesz ledolgozni, mint az elmúlt években. A kötvénykibocsátás kérdése jelenleg nem aktuális, viszont lehetnek olyan szituációk, például egyszerre sok jó pályázaton nyerünk, melyeknek az önrésze jelentős, akkor majd elgondolkodunk, hogyan tudjuk a forrásokat előteremteni. Céljainkat igyekszünk a költségvetésben megfogalmazottaknak megfelelően végrehajtani. Dinamikusan indítottuk fejlesztéseinket és örülök annak, hogy a mai napon döntött a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a belvárosi rekonstrukciós pályázat első fordulójáról, amely alapján az első menetben 900 millió forintra számíthat a város. Bízom abban, és boldog lennék, ha a munka még az idén elkezdődhetne.  

– Munkahelyteremtés, ipari parkok, területek eladása, multinacionális cégek jelentkezése… A vártnál nehezebben megy például az északi iparterület benépesítése. Mi az oka ennek?
– A déli ipari parkban csak egy jelentősebb terület nincs eladva, az északi iparterületen egy osztrák cég már megkezdte a termelőmunkát, öt helyi, illetve városkörnyéki kis-és közepes vállalkozás vásárolt ingatlant, közülük az egyik még ebben az évben megkezdi az építkezést. Gondunk a nagyobb területeknél van. Döntés előtt áll még mindig az a kanadai tulajdonos, aki autóipari céget telepítene le, a beruházó két helyszín közül választ majd, az egyik Zalaegerszeg. Amennyiben bennünket választ, több mint ezer munkahely létesülne. Ezen kívül, több nagy céggel tárgyalunk, így egy amerikai gépgyártással, foglalkozó beruházóval is, döntés a közeljövőben várható. Bízom abban, hogy a jövőben akár több ezer munkahely is létesülhet a 76-os elkerülő szakasz és a ságodi városrész közötti területen – fogalmaz dr. Gyimesi Endre, és hozzáteszi: a napokban megbeszélést folytatott a Flextronics vezetőivel, akik arról tájékoztatták, hogy lesznek olyan termékek, melyeknél csökken a foglalkoztatás, ugyanakkor több olyan termék gyártását vezetik be Zalaegerszegen, aminek következtében több száz fővel bővül a létszám.

– Új kereskedelmi egységek is épülnek a közeljövőben…
– Igen. Rövidesen épül a második Lidl, a ruhagyár területén, ez az épület a hagyományostól eltérően, emeletes lesz. Az Aldi, a világ legnagyobb diszkontlánca két helyen is épít áruházat: egyet a Zalahús területén, egyet, pedig a nekeresdi csomópont közelében. A Media Markt elektronikai áruházlánc zalaegerszegi üzlete háromezer négyzetméteren, több tízezer különféle cikket kínál, várhatóan az év végétől. Az üzlet a 74-es és 76-os út kereszteződésében épül, és mintegy 70 dolgozót foglalkoztat. Rajtuk kívül még több kereskedelmi lánccal is folynak tárgyalások.

– Pályázik-e Zalaegerszeg az úgynevezett Agora programra, melynek keretében multifunkcionális központok, kialakítására nyílna lehetőség? Ezen a pályázaton csak megyei jogú városok vehetnek részt.
– Ennek kapcsán az MMIK épületének teljes átépítése vetődött fel, a megvalósíthatósági tervek elkészültek, a szakmai programon azonban még dolgozni kell. Komoly pénzről van szó, 1,7 milliárd forint állna rendelkezésre. Zalaegerszeg számára fontos lenne egy többfunkciós épület létrehozása, ahol kialakításra kerülhetne a képtár és egy konferenciaterem. De a legnagyobb gond az, hogy az MMIK épülete nem a város, hanem a megye tulajdonában van.

– Van esély arra, hogy a megyétől átvennék az MMIK épületét?
– Az árban eddig nem tudtunk megegyezni. Tárgyalunk. Hogy mekkora az esélye a vásárlásnak, úgy 60 százalék…

– A finnországi Varkausban töltött néhány napot Kiss Ferenccel és dr. Káldi Dáviddal. A két város harminc éves kapcsolatát ünnepelték.
– Igen ünnepeltünk és a jövőről tárgyaltunk, a kapcsolatok bővítéséről, a fiatalok bevonásáról. Ennek jeleként kulturális delegációt is vittünk magunkkal, négy zeneiskolás fiatalt. Megható ünnepi programokban volt részünk. (Zala-Lap Kft., V.Zs.)

Tartalom megosztása: