keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Társasházi képviselet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Társasházi képviselet

2004 október 18 - hétfő
A társasházi közös képviselet, mint egy jó gondolat 1995-ben született, amikor véget ért az önkormányzati lakások nagy részének értékesítése és társasházakká alakulása. Akkor a mintegy 3 ezer 500-ból mindössze 600 lakás maradt. Felvetődött, ha ennyire szűkült a feladat, mi fog történni a kollégákkal, akik ugyanúgy a gazdasági, mint a műszaki kérdésekben naprakészek voltak, ismerték ezeknek a házaknak minden gondját-baját. Tulajdonképpen így indult el ez az üzletág a cégen belül, amelyből ugyan meggazdagodni nem lehet, de nyereségesen tud működni – utalt a kezdetekre Udvar Sándor, a LÉSZ Kft. ügyvezetője.

Aztán a társasházaknak a száma évről évre növekedett, már 100 ilyen épület több mint 2 ezer lakással tartozik a LÉSZ-hez, akiknek a szakemberei ellátják a közös képviseletet. Teljes ügyintézést biztosítanak, a szolgáltatókkal szerződéses kapcsolatban állnak és jó munkaviszonyban. És ami fontos még: a vállalkozói áraik kedvezőek.
Kuliffay Ede műszaki csoportvezető elmondta: a hozzájuk tartozó társasházak többségében 30-40 évesek, van ennél öregebb épület is, amit képviselnek és természetesen egészen új, az elmúlt években épült házak közös képviseletével is megbízták a társaságot.
– A napi karbantartás mellett a legtöbb gondot a tetőszigetelések okozták az elmúlt években, ezek rendbetétele lassan valamennyi háznál befejeződik. Mivel sok ház beázott, ezt a kérdést kellett először rendezni. Utána a központi fűtéses épületeknél a kazántelepcserék váltak aktuálissá, ez a munka jelenleg is folyamatban van. A következő feladat a társasházak homlokzatának felújítása lesz – fogalmazott Kuliffay Ede.
Hogy mennyibe kerül egy-egy épület külső csinosítása, elsősorban a ház nagyságától függ. Például egy kétemeletes, három lépcsőházas társasház homlokzatfelújítása 3-4 millió forintba kerül, és minden lakónak hozzá kell járulnia. Ezek bizony nehéz kérdések, különösen olyan helyen, ahol sok nyugdíjas él.
– Várjuk a bankok ajánlatát is ebben a kérdésben. Olyan konstrukcióra várunk, amellyel ezeket a felújításokat meg lehetne csinálni – jegyzi meg Udvar Sándor. – Ugyanis városképi szempontból is fontos, hogyan néznek ki kívülről a társasházak, akár a belvárosban, vagy bármelyik városrészben. Egy lepattant utcakép nem kelt jó benyomást. A fűtési rendszerek korszerűsítése és a nyílászárók cseréje ugyanilyen fontos kérdés. Tőkeszegények a társasházak, ezek megoldásához jó lenne banki segítség.
Nagy Istvánné számviteli csoportvezető úgy látja, most kezdenek összegyűlni azok a pénzek, melyeket homlokzatfelújításra szánhatnak majd a lakók.  Említi, hogy kezdenek lejárni a lakás-előtakarékok, amelyekre 30 százalékos kamatot kaptak. Tavaly óta jobbak a lehetőségek, 7 éves futamidő után szabadon felhasználhatják a pénzt a lakóközösségek, ha időben előbb van rá szükségünk, akkor számlákkal kell bizonyítani az elvégzett munkát. A társasházi törvény egyébként azt mondja ki, hogy készfizető kezesként minden tulajdonostárs felel a közös költségek és közüzemi díjak fizetéséért.
  – A felújítási alapot emelni kell évről évre, erről próbáljuk meggyőzni a lakókat. Inkább fizessenek 300-500 forinttal többet minden évben, mint egyszerre több tízezret, ha tönkre megy valami – mondja Kuliffay Ede.
Udvar Sándor megemlíti még: folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, amelyben az állam is szerepet vállal. Ezenkívül olyan új szolgáltatásokon is gondolkodnak, melyek teljesen újak lennének Zalaegerszegen.

Tartalom megosztása: