keresés a weboldalon

Társulási születésnap

Zalaegerszeg címer
Hírek

Társulási születésnap

2006 július 14 - péntek
Egy éves fennállását ünnepli a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, valamint a társulás koordinációs irodája. Az évforduló alkalmából a társulás Kossuth utcai „főhadiszállás” tartottak születésnapi összejövetelt.

A rendezvényen Fodor Dóra, a társulás munkaszervezetének vezetője elmondta, 2004-ben még újdonságnak számított a statisztikai térség, a többcélú fogalma, de nem volt újszerű a társulási szerveződés. 2004. novemberében 77 önkormányzat úgy határozott, hogy összefognak, hatékonyabbá téve ezzel a közös munkát és a forrásteremtést. Az érintett már korábban ismerték egymást, hiszen a 90-es évek óta a hat vidékfejlesztési társulás keretein belül már dolgoztak együtt. Az emberek akkor felismerték, hogy együtt hatékonyabban tudnak tevékenykedni, s tudták, mit, mikor, hol és kivel érdemes társulási szinten fejleszteni. A zalai aprófalvakat jól szervező erő nélkül kezelhetetlen lett volna a 79 település összefogása, az ország legnagyobb kistérségének létrehozása és működtetése. 2005. június 30-án a 79 település aláírta a megállapodást, amely azóta számos új feladattal bővült. A kezdeti négyhez képest jelenleg összesen kilenc feladatot lát el a társulás, így egyebek mellett tesz a területfejlesztésért, a szociális ellátásért, a foglalkoztatásért, illetve a szociális ellátásért. A társulás megalakulása óta hét alkalommal ülésezett, tavaly négyszer, idén pedig három alkalommal.

A munkaszervezet pillanatnyilag 10 fős csapatból áll, akiknek tavaly július 15-e óta Zalaegerszegen a Kossuth utcán található a bázisa. A társulás az eltelt egy év alatt nagyon sokat dolgozott. Tavaly és idén is támogatták a települések iskoláinak és óvodáinak működését, forrást biztosítottak a szociális alapellátási és gyermekjóléti feladatokra, de a 2005-ös esztendőben létrehoztak például tíz gyógytestnevelési központot a községekben. Tizenegy darab pályázata nyert a társulásnak az elmúlt évben, s egy fontos adat, hogy ha a kistérségi társulás munkájának eredményeként eddig összesen 434 millió forintnyi támogatáshoz jutatták hozzá a 79 önkormányzatot.

Fodor Dóra szerint egy évvel ezelőtt elkezdődött valami. Ez egy kedves mese első fejezete, melyet a társulás tagjai írtak, s hogy a mese miként folytatódik, az csak az érintett társulás szereplőin múlik. Végezetül valamennyi munkatársának megköszönte az eddigi munkát és sok sikert kívánt a jövőbeni munkához.
Az ünnepi torta egyetlen gyertyájának elfújása után, dr. Gyimesi Endre, a társulás elnöke mondott pohárköszöntőt. Beszédét egy Széchenyi István idézettel kezdte, mely szerint: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. Hozzátette: kisebb akadályok után alakult meg az ország legnagyobb kistérsége, amely azóta számos sikert ért el. Mindez jól bizonyítja, hogy a települések igenis tudnak együtt dolgozni és közös célokért küzdeni. Ezt követően ezen az úton kell továbbhaladni, a tapasztalatokat pedig immár fel lehet használni a napi munkához. (Zala-Lap Kft., P. Sz., Z. A.)

Tartalom megosztása: