keresés a weboldalon

Tartják a határidőt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tartják a határidőt

2007 augusztus 17 - péntek
A kivitelezés üteme a terveknek megfelelően halad, akadályozó tényező csupán a régészeti feltárások végzése, mert egy új jogszabály miatt nem a régi rendszer szerint végzik ezt a munkát. Ugyanakkor az új csatornaépítési munkálatok befejezési határidejét nem veszélyezteti – fogalmazott érdeklődésünkre Kuti József, a 42 települést tömörítő önkormányzati társulás projektvezetője.

Zalaegerszeg és a környező települések azért fogtak össze, hogy a szennyvízcsatorna-rendszert, illetve a szennyvízkezelést fejleszteni tudják. A 48,9 millió eurós teljes beruházást az Európai Unió a Kohéziós Alapból támogatja. A 75 százalékos uniós támogatás mellett az állami forrás 15, míg a helyi önerő 10 százalék.

A Nyugat-Dunántúl legnagyobb környezetvédelmi fejlesztése során megvalósul a szennyvíztelepi rekonstrukció, melynek tervezési és engedélyezési munkái már folynak. A projekt másik pillére a belvárosi csatornaátépítés és felújítás, valamint új csatornahálózat építése.

– Nyolc településen teljesen új csatornahálózat épül, ezt a Balaton vízvédelme is indokolja. Zalaegerszegen, illetve két másik településen, pedig a csatornahálózat további fejlesztése van soron. Fontos szempont, hogy mivel minden szennyvíz a zalaegerszegi központi telepre kerül, ennek felújítása, a biológiai kapacitás növelése és az iszapvonal felújítása is kiemelt jelentőségű. Az új csatornák esetében 150 kilométer hálózatépítésről van szó, ami közel 5 ezer ingatlan bekötését jelenti – mondja Kuti József.

Májusban megindultak a kivitelezési munkák, melyek az alábbi zalaegerszegi városrészeket érinti illetve érintik majd: Csácsi-hegy, Jánkahegy, Gálafej, Lukahegy, Vakaroshegy, Öreghegy, Egerszeghegy, Becsalihegy, Ebergény, Gógánhegy, Szenterzsébethegy, Vorhota, Bazita, Ságod-Gébárt, Hatháza, Nekeresd, Andráshida, Zalabesenyő. A munkák tervezett befejezési határideje: 2009. május 30.

– Zalaegerszegen bekötünk 2794 ingatlant a szennyvízcsatorna-hálózatba. A kivitelezők minden esetben megkeresik az ingatlantulajdonosokat, hogy a bekötés helyét egyeztessék és véglegesítsék. A munkálatok folyamán nyílt árkok nem maradnak, a megépített csatornaszakaszokat mindennap visszatöltik.

Az ideiglenes helyreállításról folyamatosan gondoskodik a kivitelező – folytatja Kuti József, és arról számol be, hol indult meg eddig a munka. – Ságod-Gébárton, Hatházán, Egerszeghegyen, Becsaliban, illetve az önkormányzat kérésére ott, ahol gázvezeték épül. Öreghegyen, Jánkahegyen, Lukahegyen, Vakaroshegyen, Gálafejen.

Ezeken a helyeken a csatornaépítési munkálatokat előbbre vettük, mert a fűtési szezonra a gázvezeték építését a társberuházó be szeretné fejezni. Folyamatosan készülnek a műszaki – átemelő – műtárgyak is. Terveink között fontos szerepet kap, hogy a hatóságok közútkezelői előírásai szerint végezzük el a csatornaépítést követően a végleges helyreállítási munkákat – teszi hozzá a projektvezető.

Elmondta még: az ingatlanok házi bekötései minden esetben gravitációs kivitelben épülnek, de ha az adott ingatlan fekvése indokolja, házi szennyvízbeemelő akna is beépítésre kerül a beruházás terhére. Ebben az esetben a telepítésre kerülő szivattyú elektromos ellátását az ingatlan tulajdonosa saját hálózatáról biztosítja.

(A projektről és a beruházással kapcsolatban érdeklődni lehet: Önkormányzati Társulás 8900 Zalaegerszeg Széchenyi tér 4-6. – Ady Mozi épülete. Tel.: 92/313-663. E-mail elérhetőség: kazeg@kazeg.hu). 

* * *

BEJÁRÁSON

Az Európai Unió által támogatott regionális szennyvízprogram kivitelezési munkálatait tekintette meg az elmúlt héten dr. Gyimesi Endre polgármester, Rigó Csaba, az önkormányzati társulás elnöke, Kuti József projektvezető, Dormán László, a Hydrocomp Kft. ügyvezetőjének, é Szabadics Zoltán, a Szabadics Közmű-és Mélyépítő Zrt. elnök-vezérigazgatójának társaságában.

A zalaegerszegi munkaterületek bejárása előtt Rigó Csaba a beruházás jelenlegi állásáról számolt be a sajtó képviselői előtt. Mint elhangzott, a csatornaépítési és korszerűsítési munkák a terveknek megfelelően haladnak, nincsen sehol olyan csúszás, ami veszélyeztetné a projekt 2009. május végi határidejét.

Zalaegerszegen jelenleg 23 helyszínen folyik a munka, 10 kilométer szennyvízvezetéket fektetnek le, 270 átkötést végeznek, 14 darab átemelőt újítanak fel és 970 aknafedlapot cserélnek ki. A munkálatok nagy részét helyi cégek végzik. Zalaegerszegen 2794 ingatlant kötnek be a szennyvízcsatorna hálózatba.

A szakemberek beszámoltak a munkát nehezítő tényezőkről is, így például Olában vákumtechnológiás talajvízszint süllyesztést kellett végezniük. Megtekintették még az Ilosvai úti és a ságodi munkaterületeket is. (Zala-Lap Kft., V. Zs., Z. A.)

Tartalom megosztása: