keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tartják a sebességet?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tartják a sebességet?

2004 szeptember 03 - péntek
Az egerszegiek, valamint a városba érkezők immár több hónapja tapasztalhatják, hogy Zalaegerszeg egyik legforgalmasabb utcáján, a Kossuth utcán 30 kilométeres sebességgel lehet közlekedni. A rendőrök természetesen ezt a szakaszt is rendszeresen ellenőrzik, s megbírságolják az előírt sebességhatárt túllépő sofőröket.

– A városi önkormányzat közlekedési bizottsága határozott úgy, hogy a Kossuth Lajos utcán a gyalogosforgalom nagy számára tekintettel 30 kilométerre csökkentik a gépjárművek megengedett sebességét – tájékoztatta lapunkat Tóth István rendőr főhadnagy, baleset-megelőzési főelőadó. – Mindezt az indokolta, hogy a gépkocsivezetők jóval az előírt sebességhatár feletti sebességgel közlekedtek ezen a szakaszon, ezért megnövekedett a sérülés nélküli, úgynevezett koccanásos balesetek száma és a gyalogátkelőhelyeket sem kellő óvatossággal közelítették meg a sofőrök. Lassan már egy éve lépett életbe ez a sebességkorlátozás a Kossuth utcán. Kezdetben sokan felháborodtak ezen, de mi mindenkinek a tudomására hoztuk, hogy Zalaegerszegen 2003-ban nőtt a közlekedési balesetek száma, s ezek mindenképpen indokolták a Kossuth utcán a 30 kilométer/órás korlátozás bevezetését. Ezzel a lépéssel – amely mind a gyalogosokat, mind a kerékpárosokat és emellett a gépkocsivezetőket szintén védi – megpróbáljuk biztonságosabbá tenni a város egyik legforgalmasabb utcáját. A korlátozásnak már az eredményét is érezzük, hiszen a Kossuth Lajos utcán kevesebb a szabálysértő, mint amit fél évvel ezelőtt tapasztaltunk. A megye területén egész nap működtetjük a sebességmérő készülékeinket – a FÁMA-lézert, valamint a traffipax sebességmérőt -, így ezekkel gyakran ellenőrzünk a Kossuth utcán is. A 30 kilométeres sebességhatár bevezetése utáni első hetekben millió forintos nagyságrendű bírságokat szabtunk ki, mára azonban jelentősen csökkent a gyorshajtók száma.
Tóth István elmondta: a városokban és a településeken minden esetben be kell tartani az előírt sebességet, hiszen a rendőrség kimutatta, hogy a legtöbb esetben a sebesség helytelen megválasztása miatt következik be a legtöbb baleset. Ennek szellemében a rendőrök rendszeresen végzik az ilyen jellegű ellenőrzéseket.
– A Kossuth Lajos utca minden kereszteződéséhez kihelyeztük a 30 kilométer/órás sebességet jelző táblát és több helyen útburkolati jelek is felhívják a sebességkorlátozásra az autósok figyelmét. Délelőttönként a nagyobb forgalom miatt kicsit nehezebben tudunk mérni, de hétvégén rengeteg szabálysértővel találkozunk. Értelemszerűen ezekben az időszakokban jobban odafigyelünk, hogy milyen sebességgel közlekednek a gépjárművezetők a Kossuth Lajos utcán. A zalaegerszegiek kezdik elfogadni, hogy ezen a szakaszon 30 kilométer/óra a megengedett sebesség. Természetesen akadnak olyan autóvezetők, akik többször „fennakadtak már a rostán”, mi nekik is csak azt tudjuk ajánlani, hogy tartsák be az előírt sebességet.
– A közlekedésben nem okozott fennakadásokat a sebességkorlátozás bevezetése?
– Ilyet nem tapasztaltunk. Több buszvezetőt is megkérdeztünk, akik egybehangzóan azt mondták, számukra a sebességkorlátozás nem okoz problémát. Az autósok ugyancsak zavartalanul közlekedhetnek, hiszen nekik sem kell dugókba ütközniük.

Tartalom megosztása: