keresés a weboldalon

Tehetségkutató szavalóverseny a Mindszentyben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tehetségkutató szavalóverseny a Mindszentyben

2016 május 10 - kedd
A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium olvasótermében az idei tanévben is megszervezték a már hagyományossá vált tehetségkutató szavalóversenyt. Nemcsak a versenyzők, hanem az érdeklődők, az osztálytársak is meghallgathatták a verseket. Egy osztálytársam, Lábodi Barbara (11.a) is indult a versenyen, ezért én is beültem a rendezvényre, hogy meghallgassam a produkciókat, és drukkoljak Barbinak.

A verseny időpontja tudatos választás volt, hiszen április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. A versenyt Tóth Csilla tanárnő nyitotta meg, aki ismertette a szabályokat, és bemutatta a zsűri tagjait is, akik a következők voltak: Mohos István tanár úr, iskolánk nyugalmazott igazgatója, magyar szakos középiskolai tanár, László Ferencné, iskolánk igazgatóhelyettese, kollégiumvezetője, Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség helyi elnöke, valamint felesége, Paál Istvánné nyugalmazott pedagógus. A diákoknak e négyfős bizottság előtt kellett elszavalni a kötelező verset, amely Petőfi Sándor Hazámban című költeménye volt, valamint egy általuk szabadon választott művet.

A bevezető után Boncz Dorottya 11. a osztályos tanuló adta elő Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című megzenésített versét.

A versenyen 14 tanuló indult, 4 fiú és 10 lány. A kötelező versek elmondása után következtek a szabadon választott költemények. Voltak, akik hosszabb-, és voltak, akik rövidebb műveket adtak elő. Az sem volt megszabva, hogy melyik költőtől kell választani, így mindenki elszavalhatta kedvenc versét, vagy választhatott legkedvesebb költőjétől. Hallhattuk Petőfi Sándor: Szeptember végén, Reményik Sándor: Az Ige, Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm, Tóth Árpád: Körúti hajnal, Kölcsey Ferenc: Hervadsz, Juhász Gyula: Az ő szerelmük, Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?, József Attila: Tiszta szívvel, Ady Endre: A Halál rokona, Romhányi József: Focimeccs, Molnár Anna (népballada), Radnóti Miklós: Erőltetett menet, Reményik Sándor: Kegyelem, József Attila: Kései sirató, Arany János: Toldi 4. ének 1-6. vsz. című műveket.

A majd kétórás verseny végén megszületett az eredmény. A zsűri nagyon nehéz helyzetben volt – hisz’ valóban színvonalas produkciókat hallhattunk -, a szokásos 3 helyett 5 díjat is kiosztott.

helyezést ért el Rákos Róbert
helyezett lett holtversenyben Halász Klaudia és Hidasi Karina
helyen végzett Szabó Márton és Horváth Veronika szintén azonos eredménnyel.

A nyertesek könyvjutalmat és elismerő oklevelet kaptak. Zárásként Tóth Csilla tanárnő Böjte Csaba húsvéthétfőn

Déván elmondott szentbeszédéből idézett:

„Vegyél a kezedbe egy szép verset, olvasd el többször is. A szép szavak gazdagítsanak téged. A legtöbb ember – azt mondják – 2000-3000 szót használ. Arany János közel 60.000 szót használt fel a műveiben – 60 ezret! Hát akkor érdemes Arany Jánost olvasni? József Attilát? Ady Endrét? Persze, hogy érdemes, mert akkor tanulsz, gazdagodsz.”

Király Dominika (11.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: