keresés a weboldalon

Templomfelújítás (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Templomfelújítás (Videó)

2016 október 12 - szerda
Felújítják Zalabesenyő Árpád-kori katolikus temetőkápolnáját. A városrészben nemrég adták át az új templomot, a helyiek azonban ezt a régit is szeretnék megóvni és használni. A külső felújítási munkálatokkal mindenszentekre készülnek el a kivitelezők.

A temetőben található Alexandriai Szent Katalin templom a XIII. században épült. Az önkormányzat 2013-ban saját forrást különített el erre a célra és elkészíttette a tervdokumentációkat. Év elején a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertek 5 millió forintot, így augusztusban nekiállhattak a közel 13 milliós beruházásnak – mondta Gecse Péter, a településrész önkormányzati képviselője.


A tervek szerint a felújított templomon láthatóak lesznek majd a különböző építészeti stílusok. Az Árpád-kor mellett a műemlék magán viseli például a török és a barokk kor művészettörténeti elemeit – tájékoztatott Agg Ferenc építészmérnök.


A város legrégebben működő temetőjét idén is felkeresik majd halottak napján a szeretteikre emlékező látogatók. Addigra elkészülnek a templom külső vakolásával. November elseje után befejezik a földmozgással járó munkálatokat. Az épület belső megújítása egyelőre várat magára, mert a műemlék teljes rendbetételéhez a város további forrásokat keres.

M.E./P.V.B.

Tartalom megosztása: