keresés a weboldalon

Tényleg a Xavér?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tényleg a Xavér?

2010 november 11 - csütörtök
A zalaegerszegi Liszt-iskola alsósokkal kibővített nagykórusa (65 fő) is közreműködik Varnus Xavér november 13-i zalaegerszegi koncertjein. A felkérés mondhatni az utolsó pillanatban érkezett, de amint a tegnapi közös próbán kiderült, Kövécs Edit tanítványai a művész által is elismert felkészültséggel állnak színpadra.– Lemaradtatok a plakátokról. Ennyire hirtelen jött a felkérés?

– Igen. Egy hét volt a felkészülésre. Eredetileg ugyanis Xavérnak egy koncertje lett volna, de a nagy érdeklődés miatt ez egy esti előadással is bővült. Úgy gondolta ezzel együtt a műsorszámokat is kibővíti és a régi barátságra tekintettel kért fel minket – mondja Kövécs Edit kórusvezető, akinek tanítványai már néhány évvel ezelőtt is szerepeltek a világhírű orgonaművésszel.

– Összesen két közös próba van, hogy sikerült az első?

– Nagyon jól, köszönhetően a művész által teremtett oldott hangulatnak. Xavérral hasonlóan gondolkodtunk a kórusműről, ez is segítette az együttműködést. Bámulatos volt, ahogy a gyerekek alkalmazkodtak a próbán történt rögtönzésekhez.

Ekkor döbbentem rá, hogy mi mindent ki lehetne még hozni ezekből a tanulókból. Már az is megható volt, ahogy az idő rövidsége ellenére nagy hittel és elszántsággal álltak a feladat mellé. Jó értelemben átvették a belőlem jövő fanatizmust. Teljes harmóniában tudtunk együtt próbálni és remélem ebből a közönség sokat profitál majd.

– Mekkora az izgalom a gyerekek körében?

– Csodálkoztak, amikor a felkérést kaptuk és még a próbán is mondták, amikor belépett az ajtón, hogy „Tényleg a Xavér?” és megtapsolták. Egyébként ő nagyon érthetően adja át a zenét a közönségnek és most láthattam azt is milyen jó pedagógiai érzékkel bír. A zenetagozatos diákok nagyon befogadók a zene iránt, és egy híres művész közelsége ezt magas fokon segíti. A vele való együttes munka sok minden új dologra tanítja a gyerekeket. Szóba került, hogy a közös fellépést a jövőben jó lenne megismételni.

A Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben megrendezett koncerten, Varnus Xavér saját orgonáján játszik a Talamba Ütőegyüttes lesz a hangszeres közreműködő.

Zala-Lap, Bánfi Kati

Tartalom megosztása: