keresés a weboldalon

Terápiás öngyógyítás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Terápiás öngyógyítás

2006 április 26 - szerda
Kerámiák, díszpárnák, csipkék, szobrok, grafikák, akvarellek, mini állatkert papírból. Népi ornamentika és absztrakció. Mindez kicsit kuszának tűnik így együtt egy kiállításon. Ha azonban gyógyításról, megismerésről és megértésről van szó, mégis megférnek egymás mellett a művészet különböző ágait képviselő tárgyak. Sőt, még egy végső irodalmi összeállítás is…

1982-ben „Közelítések” címmel szerveztek először Zalaegerszegen pszichiátriai betegek alkotásaiból kiállítást. Tavaly felelevenítették a kezdeményezést, idén pedig kibővítették. A Móricz Galériában a megye szociális, rehabilitációs és pszichiátriai intézményeiben élők munkáiból nyílt tárlat. A vándorkiállításon tíz település – Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Hévíz, Kehidakustány, Bázakerettye, Magyarszerdahely, Bucsuszentlászló, Lovászi és Pölöskefő – egészségügyi intézménye képviselteti magát.

Dr. Halász Gabriella, a megyei önkormányzat egészségügyi osztályának vezetője fontosnak tartja, hogy e speciális intézményekben élő emberek értékei is megjelenhessenek a nagyközönség előtt. A kultúra fény, az alkotás öröm, s mindez jótékony hatással van a betegek számára.

Dr. Győri László pszichiáter szakfőorvos szerint azért is szükséges ezt a sajátos, külön világot megmutatni, mert a betegség mögött mindig ott van az ember. Az intézményekben nem csak a gyógyítás, hanem az élet is zajlik. Csodálatos dolgok születnek: barátságok, szerelmek, életre szóló kapcsolatok, s művészeti alkotások is.  Ez utóbbi nem feltétlen tudatos cselekedet, hiszen egy-egy érzés, impresszió kerül a vászonra.

A lényeg a szigorú, szomorú világtól való elszakadás, hiszen épp az tesz minket emberré, hogy felül tudunk emelkedni a hétköznapi valóságon. A művészet ellentételezi a világot, ezért gyógyító, öngyógyító szerepe van. A bánatot, szorongást, félelmet verssé, dallá, képpé változtatni önmagunk megismerését is lehetővé teszi. S persze az esztétikai élmény sem marad el. Így egy közös öröm születik alkotó és befogadó között. A művészet által leküzdhetővé válik a különbözőség az „egészséges” és a  „beteg” között. (Zala-Lap Kft., P. P., Z. A.)

Tartalom megosztása: