keresés a weboldalon

Termékdíj a Farmerexpón

Zalaegerszeg címer
Hírek

Termékdíj a Farmerexpón

2004 szeptember 03 - péntek
A Food and Pack Kft. szeptember közepétől egy teljesen új bioterméket, az Őrségi Gyümölcscsemegét dobja piacra, amely ízével, természetes tartósításával az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Farmerexpo közönsége után várhatóan a fogyasztók körében is sikert arat.

– Megpróbáltunk olyan bioterméket kitalálni és létrehozni, amely újdonságnak számít a magyar piacon. Másfél-kétéves előkészület és technológiai finomítások után jutottunk el arra a szintre, amikor a termékkel már komoly vásárokon is megjelenhettünk – idézte vissza a kezdeteket Farkas Imre, a Food and Pack Kft. ügyvezető igazgatója. – A bemutatkozást a Debrecenben, az agrártudományi egyetemen megrendezett Farmerexpóra – amely Magyarország második legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, seregszemléje, s amelyen a megjelenést mi mindig nagyon komolyan vettük – időzítettük. Várakozásainkban nem is csalatkoztunk, az Őrségi Gyümölcscsemegét hamar felfedezte mind a szakma, mind a nagyközönség. Csupán érzékeltetésül: ez az esemény minden évben mintegy félmillió embert vonz a cívisvárosba. A szervezők minden alkalommal komoly hangsúlyt fektetnek az állattenyésztés, állattartás és az élelmiszer-technológia területére. Rengeteg külföldi szakember fordul meg ilyenkor Debrecenben, így például ukránok, románok. A különböző szimpóziumok alkalmával a cégek, vállalatok bevonásával az egyetem tanárai élelmiszer-feldolgozás, -tartósítás témában tartanak előadásokat. Kiállítóként körülbelül 8-10 ország vett rész az expón, melyen a négy nap alatt összesen 200 ezer látogató fordult meg. Az előzőek fényében talán nem túlzás, ha komoly sikernek értékeljük, hogy a szervezők vásár termékdíjának odaítélésével ismerték el produktumunkat.
Mezei Sándor bioépítész, a Naturbau Kft. ügyvezetője, az Őrségi Gyümölcscsemege ötletgazdája elmondta: a terméket jelenleg elsősorban almából és szilvából készítik el, az alapötlet azonban az volt, hogy a szórványgyümölcsösök sehova nem használt termékeit kellene ebben feldolgozni. Az Őrségben és a Göcsejben rengeteg olyan gyümölcsös található, melynek elhullott terményeit légyümölcsként hasznosítják, azaz viszonylag alacsony feldolgozottsági fokon kerül értékesítésre. Az Őrségi Gyümölcscsemege úgy készül, hogy a darált és hámozott gyümölcsöt pasztőrözik és ízesítik, így az több változatban és ízben készül. A termék, amely semmiféle tartósítószert nem tartalmaz – a végső fázisban enyhe füstöléssel tartósítják – egy évig őrzi meg minőségét. Az Őrségi Gyümölcscsemege tehát egy minimális cukortartalmú, desszertszerű termék, amely minden háztartásban alkalmas a vendégek édességigényeinek csillapítására.
– A terméket a tervek szerint szeptember közepétől a zalaegerszegi bioboltokban meg lehet majd vásárolni, de gondolkodunk az országos forgalmazáson is. A nagybani felhasználók pedig a 92-328-118-as telefonszámon érdeklődhetnek – tette hozzá Farkas Imre.

Tartalom megosztása: