keresés a weboldalon

Testet öltöttek Leonardo rajzai, vázlatai (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Testet öltöttek Leonardo rajzai, vázlatai (Videó)

2014 március 07 - péntek
Megnyílt a Leonardo da Vinci kiállítás a zsinagógában. Az olasz polihisztor eredeti tervei alapján 22 működőképes modellt hoztak el Zalaegerszegre a szervezők. A gyerekeket interaktív sarok is várja, ahol kipróbálhatják a tudós 500 évvel ezelőtt megálmodott találmányait.

Két napig építették a kiállítás modelljeit. Antal Lajos 12 éve egy olasz professzor segítségével tanulmányozza és alkotja meg Leonardo egykor papírra vetett terveit.

A kiállításra ezúttal 22 fából épített modellt hoztak a szervezők. A hadászat Leonardo egyik kedvenc témája volt. Sok időt fordított arra, hogy bevehetetlen várakat tervezzen.

Lonardo ötleteit tükörírással jegyezte le és szándékosan hibákat is rejtett el bennük. Terveinek megfejtése kutatók generációinak vált életcéljává. A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Balogh Balázs, a Budapesti Műszaki Egyetem rajz és formaismereti tanszékének vezetője mutatta be az alkotásokat.

A modellek közül az egyszerűbb szerkezeteket a gyerekek is kipróbálhatták. Megtudhatták azt is Leonardo milyennek képzelt el egy vízemelőt.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: