keresés a weboldalon

Tettre sarkall ’56 emléke (videófelvétellel)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tettre sarkall ’56 emléke (videófelvétellel)

2008 október 24 - péntek
„Ünnepelni és emlékezni jöttünk ma el. Emlékezni egyszerű emberekre, hétköznapi hősökre, mindazokra, akik 52 évvel ezelőtt egy diktatúrában, a legnagyobb elnyomatás közepette is fel merték emelni a fejüket, és hitet tettek a szabadság mellett.” E szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket legfiatalabb nemzeti ünnepünk délutánján dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő. A városi ünnepséget idén is az Ady utcai 56-os emlékműnél rendezték.

1956 őszének lényegét Márai Sándorhoz hasonlóan két szóban összegezte a képviselő: „Elég volt”.

– Elég volt a sztálini diktatúrából, a kitelepítésekből, a padláslesöprésekből, a terménybeszolgáltatásból. Elég volt az ÁVH kegyetlenkedéseiből, a besúgókból, a koncepciós perekből, elég volt a rendőrállamból, az egyre növekvő szegénységből. Azért mozdult meg egyként az ország, hogy véget érjen a kommunista diktatúra, hogy véget érjen a hazugságra épült politikai rendszer – fogalmazott dr. Káldi Dávid, és azzal folytatta:

– Egy nép szabadságvágya tört felszínre 1956. október 23-án. A hatalmas szovjet túlerő ellen küzdő szabadságharcosok hősiessége mindenütt, máig tartó megbecsülést szerzett a magyar névnek, emelte ki a szónok, majd arra buzdította az emlékezőket: ne hagyják, hogy október 23-a csak egy legyen a naptárban a piros betűs ünnepek között.

Mint mondta, az 52 évvel ezelőtt történtek arra sarkallnak bennünket, hogy „olyan történelmi egységet alakítsunk ki, amely véget vet a politikai ámokfutásnak, amely gátat vet a gazdasági gátlástalanságnak, és amely elvezethet a rendszerváltáskor elmaradt felemelő megtisztuláshoz is.

– Hiszem, és tudom, hogy az élet nagyszerű dolgokat tartogat Magyarország számára – biztatott az önkormányzati képviselő. – Csak azt a hitet nem szabad feladnunk, csak azt kell itt és most hangosan, közösen kimondanunk, hogy mi magyarok nem azért vagyunk a világon, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki! (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: