keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tilosban lubickolók

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tilosban lubickolók

2005 június 14 - kedd
A nyári kánikulában mindenki szívesen tölti szabadidejét vízparton, vagy a hűs habokban. A kijelölt fürdőhelyeken és a strandokon mindezt gond nélkül kivitelezhetjük, ám akadnak olyanok is, akik életüket kockáztatva „illegális fürdőhelyeken” mártóznak meg. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai nyáron naponta ellenőrzik a természetes és a mesterséges tavakat, s bizony elég gyakran „csípnek fülön” engedély nélkül fürdőzőket.

– Rendszeresen végezzük a különböző tavak ellenőrzését, s különösen azoknál az állóvizeknél „bukkanunk fel” gyakran, ahol tilos a fürdés. Illetékességi területünkön kiemelt figyelmet fordítunk a Gébárti-tóra, hiszen ennek neszelei és andráshidai oldalánál nem engedélyezett a fürdőzés – fogalmazott Tóth István rendőr százados, baleset-megelőzési főelőadó. – Évente körülbelül 50-60 esetben végzünk ellenőrzést, de emellett a körzeti megbízottak és a polgárőrség tagjai ugyancsak gyakran járőröznek a tavak környékén. Illegális fürdőzés szempontjából a Gébárti-tó számít a „legfertőződöttebbnek”, itt egy nyári szezonban körülbelül 25-30 tilosban lubickolóval találkozunk. Ilyen szempontból a legtöbb probléma a fiatalokkal van, de sokszor kell figyelmeztetnünk idősebb, rutinosabb úszókat is, akik a tó átúszásával „csillapítják” mozgásigényüket. A tűzoltóság motorcsónakjával folyamatosan jelen vagyunk a tavaknál, s ennek köszönhetően hatékonyan fel tudunk lépni az ilyen szabálysértőkkel szemben.
Tóth István elmondta, az illegális fürdőhelyen fürdőzőket 10.000 forintig terjedő büntetéssel sújtják, de az egyenruhások feljelentéssel is élhetnek, ha a szabálysértők a rendőri felszólítás után sem hagyják abba a tiltott helyen való fürdőzést. Ilyen esetben egész biztos, hogy nagyobb pénzbírságot kell befizetni.

– Fürdőzés szempontjából nagy veszélyforrást jelentenek azok a felügyelet nélküli bányatavak, ahol a lubickolókra nem vigyáz szakszerűen kiképzett úszómester, vagy vízimentő. Ilyen például a csatári víztározó, a baki halastó, vagy a pózvai bányatavak. A tavalyi évben illetékességi területünkön történt is olyan haláleset, amikor illegális helyen fürdőzés miatt a pusztaszentlászlói tavon egy középkorú férfi fulladt vízbe. A mesterségesen kialakított bányatavaknál állandóan váltakozik a vízmélység, s rendkívül kiszámíthatatlan, hogy hol, mekkora a mélység. A halastavaknál a horgászok által bennszakított zsinórok, valamint az engedély nélkül elhelyezett hálók és csapdák akadályoztathatják a zavartalan úszást. Természetesen ezt szem előtt tartva a horgászokat is állandóan ellenőrizzük, amikor a vízparton teljesítünk szolgálatot. Szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy életveszélyes, ha valaki nem a kijelölt helyen úszik, vagy fürdik, s ez a szabályáthágás nem ér meg ekkora kockázatot – hangsúlyozta a baleset-megelőzési főelőadó.

Tartalom megosztása: