keresés a weboldalon

Tisza István történelmi vetélkedő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tisza István történelmi vetélkedő

2014 december 11 - csütörtök
2014. november 6-án csütörtökön került megrendezésre a Tisza István Emlékverseny, az eseménynek nevet adó történelmi személyiség 1918. október 31-i meggyilkolásának 96. évfordulója emlékére. Ez egy történelmi vetélkedő, amely egykori miniszterelnökünk életéről és tetteiről szólt.

 A megmérettetést a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium informatikatermében tartották meg. Ezt a versenyt a gimnazisták és az általános iskolások részére szervezte a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség, a Rákóczi Szövetség és a Mindszenty iskola. A zsűri tagjai közt volt két iskolai történelemtanárunk: Kovács Józsefné és Illés Csaba. A zsűri harmadik tagja egy vendég volt, aki a rendező szervezetek elnöke, és a verseny főszervezője: Paál István úr. Jelenlétével megtisztelte a rendezvényünket Csordás Róbert igazgató úr is. A pénzdíjas vetélkedőre iskolánként több csapattal lehetett nevezni. A diákok éltek is a lehetőséggel, összesen kilenc három fős csapat vállalta a felkészülést és megmérettetést az előre megadott szakirodalom alapján.

Három feladat kidolgozása várt a versenyzőkre, külön az általános iskolások, külön a gimnazisták számára. Az első feladat témája a nyolcadik osztályosoknak: Tisza István viszonyulása a háború kérdéséhez, a gimnazistáknak pedig: Tisza István politikai ellenfelei. Erre a feladatra 15 percet kaptak, majd a következő kifejtendő esszé előtt volt egy kis szünet. A szünetben teával, üdítővel és pogácsával kínáltuk meg a versenyzőket. Miután mindenki felfrissült, újult erővel folytatódhatott a vetélkedő. A második feladat témája az általános iskolások részére: Tisza István személyisége és egyénisége, míg a gimnazisták Tisza István nemzetiségi politikáját kapták. Mindenki sokat készült, ez a feladatok terjedelméből és színvonalából is meglátszott. Megint negyed óra volt a kifejtési idő, majd egy kis pihenő után következett a harmadik forduló, amelyben Tisza István meggyilkolásáról, és Tisza István második miniszterelnökségéről kellett írni a két korosztálynak. Később következett egy hosszabb szünet, hogy a zsűri értékelni tudja a feladatokat. Mindenki nagyon izgult, hogy milyen eredményeket értek el.

Az ünnepélyes eredményhirdetés kezdetén közösen elénekeltük Magyar- és Székely Himnuszt. Illés Csaba tanár úr megköszönte a versenyzőknek a nemes megmérettetésben való részvételt és a szervezők, segítők odaadó munkáját. Paál István elnök úr zárszavában a versenyző csapatok alapos felkészültségét, nagyarányú tudását, tájékozottságát hangsúlyozta, valamint kiemelte a Tisza István-i életmű helyes és méltó történelmi megítélésének fontosságát. Végül elérkezett a várva várt pillanat! Kovács Józsefné tanárnő, a zsűri elnöke ismertette az eredményeket. Az általános iskolások között az első helyen végzett a Mindszenty iskola 8.b-sek alkotta csapata: Beczők Dóra, Gombos Luca, és Száraz Dániel. A gimnáziumi vetélkedést a Füle Kristóf, Pintér Csaba, Dávid Tamás (12.f) összetételű csapat nyerte meg, a Mindszenty Gimnázium képviseletében. .

Szerintem mindenki nagyszerűen érezte magát ezen a délutánon, sok hasznos ismerettel gazdagíthattuk tudásunkat Tisza István egykori miniszterelnökünkről. Remélem, a jövőben is még sokszor megrendezik ezt a versenyt.

Császár Amina (8.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

 

 

 

 

Tartalom megosztása: