keresés a weboldalon

Tisztelgés – Csány Lászlóra emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tisztelgés – Csány Lászlóra emlékeztek (Videó)

2015 november 24 - kedd
Csány László születésének 225. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen. Koszorúzással, fáklyás felvonulással tisztelegtek az elfeledett mártír, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt.

Csány László a második független magyar kormány közlekedési és postaügyi minisztere 1790-ben született Zalacsányban. Deák mellett az ellenzéki és a védegyleti mozgalom vezére, Zala főkormánybiztosa volt. Megszervezte a nemzetőrség kiképzését és utánpótlását. A világosi fegyverletétel után a haditörvényszéki tárgyaláson szilárdan kitartott meggyőződése mellett. A politikust négy nappal az aradi vértanúk után, október tizedikén végezték ki. Életútját a róla elnevezett szakközépiskola előtt Vigh László, országgyűlési képviselő idézte vissza.

Az eseményen megkoszorúzták az intézmény falán található domborművet, majd az ünneplők fáklyákkal, mécsesekkel a kezükben a Csány szoborhoz vonultak.

Ott Gyimesi Endre, díszpolgár méltatta a politikus máig ható munkásságát.

Az ünnepség részeként a diákok verseket szavaltak és dalokat énekeltek. Végül a résztvevők Csány László születésének évfordulója alkalmából 225 mécsest gyújtottak.

K.Zs./M.Zs./N.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: