keresés a weboldalon

Tisztelgés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tisztelgés (Videó)

2017 február 27 - hétfő
A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek pénteken a Kosztolányi úti Gulag Emlékműnél. 1947-ben koholt vádak alapján ezen a napon tartóztatták le, majd hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A kommunista terror halálos áldozatainak számát a világon százmillióra becsülik, ebből 1 millióan közép- és kelet európaiak.

Faludi György Éhség című versét Bellus Attila szavalta el. Ezt követően Kiss Bódog Zoltán, a Politikai Foglyok Szövetségének zalai elnöke emlékező beszédében úgy fogalmazott: a kommunizmus az emberiség történelmének egyik legborzasztóbb eszmerendszere volt.

Kiss Bódog Zoltán hangsúlyozta: hetven év után az iskolai tankönyvekben még mindig alig esik szó a Gulagról, az átlagember is legfeljebb annyit tud róla, hogy szovjet munkatábor. Még szomorúbb, hogy az áldozatok hozzátartozói sincsenek tisztában a történtekkel.

Iszonyú terrorban éltek- emlékeztetett Kiss Bódóg Zoltán. Akik hazajutottak, nem beszéltek róla, hogy a családjukat ne tegyék tönkre. Bízik abban, hogy talán oldódik a félelem. Ezt jelzi, hogy tavaly a megyében hat településen avattak Gulag-emlékművet. A város vezetői és a civil szervezetek képviselői gyertyagyújtással is emlékeztek a kommunizmus áldozataira.

N.D./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: