keresés a weboldalon

Tisztelgés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tisztelgés (Videó)

2016 október 07 - péntek
Az aradi vértanúkra emlékeztek a Csány László téren. A magyar szabadságharc tragikus eseményeit Kaján Imre, a Göcsej Múzeum igazgatója idézte fel, aki úgy fogalmazott: az 1848-49-es hősök egy polgári országért küzdöttek és ez a harc sikeres volt.

1849. október 6-án Aradon a magyar szabadságharc 12 tábornokát és egy ezredesét végezték ki. Pesten ugyanezen a napon hajtották végre a halálos ítéletet az első felelős magyar kormány miniszterelnökén, gróf Battyány Lajoson. Négy nappal később a kötél általi halálra ítélt zalai származású Csány Lászlót is kivégezték. Október 6-a 2001 óta a magyar nemzet gyásznapja. Ifjabb Horváth Károly és Laposa Júlia előadása után Bellus Attila, Madách Imre Nem féltelek hazám című versét adta elő.

Kaján Imre, a Göcsej Múzeum igazgatója ünnepi beszédében emlékeztetett: ez az 1849 nem fért bele a Habsburg hatalmi gondolkodásba, s ezért szinte minden magyar családnak bűnhődnie kellett.

Kajári Imre hozzátette: az 1849. októberi halottaink műve békét teremt magyar és magyar között, mindenkit magába mélyedő gondolkodásra késztet. Legyünk tőlük mi magunk jobb, szabadabb emberek.

Az ünnepség koszorúzással zárult, ezzel is jelképezve, hogy az utókor nem feledi őket.

N.D./T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: