keresés a weboldalon

Tisztelgés Zrínyi Miklós előtt (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tisztelgés Zrínyi Miklós előtt (Videó)

2015 november 18 - szerda
Zrínyi Miklós halálának 351. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen. A politikus, író, hadvezér 1664. november 18-án Csáktornya közelében vadászat közben vesztette életét. Az ünnepséget a Városháza előtt álló Zrínyi szobránál tartották.

A megemlékezés a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulóinak műsorával kezdődött. Ezt követően Paál István szólt az ünneplőkhöz. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke azt mondta: a költő karddal és tollal védte a magyar népet.

Zrínyi Miklós a 17. századi európai történelem kiemelkedő alakja volt. Vadászati stratéga, politikus és író, aki Zala vármegye főispánjaként is helyt állt – emelte ki emlékező beszédében Gecse Péter, alpolgármester.

Az ünnepség végén a város vezetői magánszemélyekkel, civil szervezetek képviselőivel és a kormányhivatal munkatársaival közösen helyezték el az emlékezés koszorúit Zrínyi Miklós szobránál. A rendezvény 15 órától az Art Moziban folytatódott, ahol a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola ifjúsági tambura együttese adott műsort. Ezt követően pedig Vándor László, nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást, aki a költő és hadvezér életéről és munkásságáról beszélt.

M.Zs./Cs.M.

Tartalom megosztása: