keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Titkos ügynöki feladat?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Titkos ügynöki feladat?

2006 június 01 - csütörtök
Zalaegerszeg (városi fenntartású) középiskoláiban nappali és levelező tagozaton összesen 43 osztályban 1361 tanuló jelentkezett a 2005/2006-os tanév rendes érettségi vizsgáira.

Ha a Mindszenty-gimnázium két végzős osztályát is figyelembe vesszük, akkor a városban érettségizettek száma meghaladja az 1400-at. Az elmúlt tanévet követően második alkalommal kerül sor kétszintű érettségi vizsga szervezésére. Zalaegerszegen az OKÉV (Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont) felkérése alapján a Zrínyi- és a Kölcsey-gimnáziumban szervezik az emelt szintű érettségi vizsgákat, a szóbelik időpontja emelt szint esetén június 8-10. és 12-14. között lesz, középszinten, pedig június 19-30. között adnak a jelöltek számot tudásukról. Ami új, hogy a tavalyi érettségi botrányokat követően az Oktatási Minisztérium az önkormányzatok feladatává tette az írásbeli érettségi tételeknek az OKÉV-től történő átvételét, majd az iskolák részére való átadást minden esetben az adott tantárgy írásbeli érettségijének reggelén.

– Ebben az esetben tehát már nem az iskolák igazgatói, hanem a jegyzők felelnek a tételek szabályszerű átvételéért és továbbadásáért, illetve a két időpont között azok biztonságos tárolásáért – teszi hozzá Velkey Péter művelődési és közoktatási osztályvezető.

Szerinte a tavalyi botrányok okozóit nem a középiskolák között kellene keresni, ennek ellenére az írásbeli vizsgák lebonyolításával kapcsolatban ezen a szinten jelentkezik rengeteg pluszmunka. Az önkormányzatokat, pedig a sok egyéb tennivaló mellett igen nagy felelősség is terheli az új rendszerben.

– Úgy tűnik, túl nagy a felhajtás az érettségi körül. Bizalomhiányról van szó?
– Ez a lebonyolítási mód méltánytalanul azt sugallja, mintha az iskolákban, az intézményvezetőkben, a pedagógusokban nem lehetne megbízni. Pedig ők eddig is lelkiismeretesen végezték a munkájukat. Az egymás közötti beszélgetésekből azonban kiderül, megalázónak érzik azt az új szemléletet, amit ez a lebonyolítási rendszer tükröz. Egyébként az írásbeli vizsgák új megszervezésének lényege, hogy az egyes tantárgyak tételeit az adott tantárgy vizsganapja előtt, naponként szállítják ki a jegyzőkhöz. A logisztika biztosítása, a minden reggel az ország minden irányába induló kisteherautók rendkívül nagy kiadással járnak. Úgy érzi az ember, mintha titkos ügynöki feladatról lenne szó, holott csak egy „egyszerű” érettségi vizsgáztatásról – mondja Velkey Péter.

– Mit éreztek mindebből a diákok?
– A megnövekedett, bonyolult feladatokkal járó feszültségekből az érettségizők semmit nem vettek észre, nem zavarta meg őket a változás az eredményes felkészülésben. Ez pedig az intézmények munkájának köszönhető, amiért köszönet jár. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: