keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Több az ikerszülés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Több az ikerszülés

2006 február 01 - szerda
Bár az elmúlt évben örvendetesen emelkedett a zalaegerszegi újszülöttek száma, még mindig többen halnak meg, így továbbra is fogy a város lakossága. Dióhéjban erre mutat rá az elmúlt évi anyakönyvi bejegyzéseket összesítő statisztika.

Pais Etelkától, a polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportvezetőjétől megtudtuk: az elmúlt évben 1328 születést jegyeztek be a „nagykönyvbe”, szám szerint 93-mal többet, mint 2004-ben. Zalaegerszegi szülők gyermekeként 508-an látták meg a napvilágot. E tekintetben 57 fős a gyarapodás.

A haláleseteknél nem ilyen mértékű az emelkedés, a negatív tendenciát azonban így sem sikerült megfordítani. Míg 2004-ben 1511 halálesetet anyakönyveztek Zalaegerszegen, tavaly 1540-et, közülük 682-en helybeliek voltak. Az 508 születéssel szemben áll a 682 haláleset, azaz 174 fővel tovább csökkent a város lakossága.

Örömteli hír viszont, hogy gyarapszik az ikerszülések száma. Tizenhárom zalaegerszegi és 17 vidéki anyuka adott életet ikreknek az elmúlt évben, közülük ketten rögtön három babának. A legtöbb újszülött márciusban jött a világra, nemüket illetően túlsúlyban vannak a fiúk.

A házasságkötések tekintetében ugyancsak a negatív tendencia folytatódott 2005-ben. Az év során egy híján 300 házasságkötésnél működtek közre a város anyakönyvvezetői. 2004-ben ez a szám öttel meghaladta a 300-at. Javította volna a tavalyi képet, ha bejelentett házassági szándékától nem áll el időközben nyolc pár.

A legtöbben egyébként továbbra is a késő tavaszi és nyári hónapokat választják a boldogító igen kimondásának időpontjául. Az ifjú feleségek döntő hányada felveszi férje családi nevét, és ahhoz kapcsolja a házasságra utaló -né toldást követően a maga teljes nevét, de egyre többen határoznak úgy is, hogy megtartják lánykori nevüket.

Csökkenés tapasztalható a válások számát illetően. 2004-ben 186 házaspár vetett véget hivatalosan kapcsolatának, ezzel szemben tavaly „mindössze” 175-en vitték kenyértörésre a dolgot.

Tartalom megosztása: