keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Több száz diák írt felvételit

Zalaegerszeg címer
Hírek

Több száz diák írt felvételit

2007 január 31 - szerda
Zalaegerszegen is lezajlottak az egységes, központi felvételi vizsgák a hat-, és nyolcosztályos gimnáziumi osztályt, valamint a hagyományos négyosztályos képzést indító iskolákban. A tanulók magyar nyelvből és matematikából írtak felvételit, melynek eredményeit hamarosan ismertetik is velük.

A vizsgázók valamennyien központi, azaz egységes felvételit írtak, s magyar nyelvből és matematikából is negyvenöt perc állt rendelkezésükre. A zalai megyeszékhelyen hat-, illetve nyolcosztályos felvételit a Zrínyi Miklós, valamint a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartottak, míg a többi intézményben – Csány, Apáczai, Ady, Mindszenty – a nyolcadikasok adtak számot tudásukról. A központi írásbelin – melyre 2006. december 8-ig lehetett jelentkezni – nem a konkrét tananyagot kérték számon, hanem a diákok logikai, asszociációs, és problémamegoldó-képességére voltak kíváncsiak.

A diákok egyébként maguk dönthették el, melyik intézményben kívánják megírni a feladatsorokat. Ennek alapján könnyen előfordulhatott, hogy akadtak olyan tanulók, aki nem abban az intézményben oldották meg a feladatokat, amelyben a következő ősztől tanulni szeretnének. A dolgozatokat központi útmutató alapján javítják, melynek eredményeiről az iskolák 2007. február 9-ig tájékoztatják a fiatalokat. A diákok és szüleik természetesen megtekinthetik az értékelt dolgozatokat, és jelezhetik, ha valamivel nem értenek egyet. Az írásbeli eredmények után azonban a tanulók még egyszer átgondolhatják, hogy valójában melyik iskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat, ugyanis a továbbtanulási jelentkezés végső határideje 2007. február 16., így akár még módosíthatnak is eredeti elképzelésükön.

Megtudtuk, A Zrínyi-gimnáziumban a meghirdetett nyolcévfolyamos képzésre több mint 110-en jelentkeztek, akik közül összesen 108 írtak felvételit. A hagyományos négyévfolyamos képzésre szintén többszörös volt a túljelentkezés, itt 77 írták meg az előírt feladatsorokat. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 165 nyolcadikos, és 102 hatosztályos képzésre jelentkező diák adott számot elsajátított ismereteiről, illetve tudásáról. Az Ady-iskolában mintegy 60-65, az Apáczaiban 80, a Csány-szakközépiskolában 150, míg a Mindszenty-iskolában 69 tanuló írt felvételit magyar nyelvből és matematikából. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: