keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Többet ér az ingatlan

Zalaegerszeg címer
Hírek

Többet ér az ingatlan

2006 szeptember 05 - kedd
A tervrajz a polgármesteri hivatal első emeleti folyosóján tekinthető meg. Végleges döntés azonban a szeptember 14-i közgyűlésen születik. Addig is a műszaki osztály szakemberei várják a visszajelzéseket a különböző szakhatóságoktól. Sziráki István, városfejlesztési és tervezési osztályvezető elöljáróban elmondta: elkészült a Piac tér rendezési terve is, ám ennek részleteiről is majd csak a közgyűlési döntés után érdemes beszélni.

A Gálafej-Vakaroshegy, Gógánhegy, Vorhota, Jánkahegy terveinek egy részét Hübner Mátyás pécsi tervező készítette el. A Csácstól keletre lévő területeket pedig Agg Ferenc, az AOD Építésziroda vezetője minősítette át. Csács esetében nagyon fontos javaslatot hoz a tervező a bozsoki városrészt Csáccsal összekötő útszakasszal kapcsolatban, amit a 76-os út alatt egy aluljáróval oldana meg.
Sziráki István hozzátette: a városrészben olyan sok ház építése várható a jövőben, amely komoly forgalmat jelent a településrésznek. Ezt a gépjárműforgalmat rá kell majd vezetni a városi úthálózatra. A Szent István-domb melletti résznél egy körforgalom építésével praktikus megoldás lenne, ha Bozsok felől csatlakozna be az út a csácsi részbe. Amennyiben az útszakasz megépül, segíti majd feltárni a Zalaegerszeg-Pethőhenye-Zalaszentiván vonalat is. Csácsban tehát az átkötő út menti területeket szánják beépítésre. Ez 80, már lakóházas zártkertet és 55 zártkerti telket, azaz összesen 135 terület módosítását jelenti.

– A Jánkahegy esetében dilemmát jelentett, hogy mennyire módosuljon a beépítésre szánt terület határa. Ugyanis csak olyan telkeket lehet belterületté nyilvánítani, ahol megfelelő közlekedési és infrastrukturális feltételek teremthetők. Az egymástól elszigetelten lévő 5-8 telek rendezését képtelenség megoldani. Ez nem csupán a tervezőn vagy az önkormányzaton múlik, hanem a különböző szakhatóságok is elutasítanák a terveket. Összefüggő területeknek kell a város úgynevezett „testéhez” közvetlenül kapcsolódnia. A Zala Volán telephelye fölötti részen, azaz a tőle nyugatra fekvő teleksor lesz beépíthető. Összességében a Jánkahegy jelentős része megmarad zártkertnek.

Csupán a településrész északi és keleti oldalán lesz bővülés. Ezzel gyakorlatilag a tervező összeköti a Jánkahegy beépítésre szánt területét a Lukahegy, Gálafej belterületeivel. Némi korrekció mellett körülbelül 90 telek lesz majd beépíthető. A jelenlegi zártkerti szabályozás kapcsán az önkormányzat műszaki bizottságának szakemberei felmentési kérelmet nyújtottak be a területi főépítészhez, de várhatóan nem kapják meg az engedélyt – tájékoztatott az osztályvezető.
Kustányné László Noémi városrendezési szakreferens kifejtette: Vorhota-Gógánhegy olyan kedvező úthálózattal és telekalakulattal rendelkezik, hogy beavatkozás nélkül alkalmas lakóépületek létrehozására. Hozzávetőleg 80-90 zártkertet minősítenek át lakótelekké.

Gálafej-Vakaroshegy szinte teljes egészében, azaz több mint 1000 telek, lakóterületté válik. Az átnevezést követően komoly közintézményhálózatra lenne szüksége a településnek. A tervező kijelölte azokat a részeket, amelyek orvosi rendelő, közösségi ház, játszótér, kereskedelmi és vendéglátóegység megépítését szorgalmazza. Persze ezek még csak javaslatok. Az ott élők érdekeit is szolgálná egy élhető városrész kialakítása. A közfunkciók ellátásához 3 hektár központi területet jelölt meg Hümmer Mátyás. Ezenkívül további 1 hektárnyi sportterületet különített el a tervező.

Egy zártkerti telket ez idáig 1-1,5 millió forintért lehetett eladni. Az átminősítést követően öt-hatszorosára növekedhet az ingatlanok értéke.  (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: