keresés a weboldalon

Többször szerveznek ellenőrzéseket

Zalaegerszeg címer
Hírek

Többször szerveznek ellenőrzéseket

2006 december 11 - hétfő
A korábbi évekhez hasonlóan ebben az esztendőben is többször vonultak közterületen elkövetett bűncselekmény helyszínére a város rendőrei, de mint a statisztikákból kiderül, továbbra is Zalaegerszeg az egyik legbiztonságosabb város a hazai megyeszékhelyek között. Kámán János, a város rendőrkapitánya elmondta, a jövőben arra törekednek, hogy mérsékeljék a bűnesetek számát, most éppen a karácsonyi roham előtti szervezett akciók megvalósításán dolgoznak.

– Az évnek még nincs vége, így konkrét statisztikai adatok nem állnak a rendelkezésünkre, de az első tizenegy hónap mutatóiból előrevetíthető, hogy a városban elkövetett bűncselekmények száma feltehetően nem fog növekedni a korábbi esztendőhöz képest. 2006-ban a bűncselekménytípusokon belül megfigyelhetők változások, s idén is a vagyon elleni bűncselekmények a dominánsak. Ezen belül egy kisebbfajta átstrukturálódás figyelhető meg, hiszen a tavalyi évet a gépjárműfeltörések magas száma jellemezte, 2006-ban viszont a harmadára esett vissza az ilyenfajta bűnelkövetések aránya. A betöréses lopások száma szintén kedvező képet mutat ebben az évben, hiszen jóval kevesebb ilyen esethez kellett kivonulniuk rendőreinknek – kezdte Kámán János, a város rendőrkapitánya.

– A közterületen elkövetett bűncselekmények közül, a garázdaságok aránya már évek óta elég magas városunkban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a zalaegerszegi közterületek nem biztonságosak, hanem akadnak olyan szórakozóhelyek, melyek környékén többször kell intézkedniük az egyenruhásainknak. Itt általában gyakrabban követnek el ilyenfajta bűncselekményeket. A sérüléses közlekedési balesetek esetében mintegy 10 százalékos emelkedéssel számolhatunk az idén, így ezzel párhuzamosan emelkedik a könnyű, a súlyos, illetve a halállal végződő balesetek aránya. A balesetek nem elsősorban a gyorshajtás, hanem az elsőbbségi szabályok be nem tartása miatt következnek be.

– A közelmúltban tartották a hagyományos városi közmeghallgatást, melyen az egyik felszólaló szerint az elmúlt időszakban romlott a közbiztonság Zalaegerszegen, és több lopás történt, mint a korábbi években. Hogyan látja ezt?
– Egy-egy lakos közbiztonságról kialakított képét nagyban befolyásolja, hogy a közelmúltban követtek-e el ellene, vagy valamelyik hozzátartozója ellen bűncselekményt, illetve milyen esetekről értesül a különböző hírforrásokból. Az vitathatatlan, hogy az alkalmi lopások számában kimutatható egy kisebb növekedés, így több ilyen ügyet regisztráltunk az eddig eltelt hónapokban. Arról azonban nincs teljesen reális képünk, hogy valóban több lopást követtek el a városban, ugyanis sok esetben nem tesznek feljelentést a sértettek. Nem tudom megerősíteni, hogy ez a bűncselekménytípus fajsúlyosabbá vált a városban, de egész biztos, hogy erre jobban odafigyelünk a munkánk során. A bűncselekmények száma egyébként évről évre tendenciájában csökken, így nem mondhatjuk, hogy romlott volna a helyi közbiztonság. A magyar megyeszékhelyek közül Zalaegerszegen jut 10.000 lakosra a legkevesebb bűncselekmény, vagyis ebből kitűnik, hogy itt a legkisebb az esély arra, hogy valaki bűncselekmény áldozatává váljon. A városnak egyébként vannak olyan frekventáltabb pontjai – zsúfoltabb bevásárlóközpontok, piac környéke, némely városi vonalon közlekedő autóbusz -, ahol halmozottabban fordulnak elő bűnesetek.

– A budapesti tüntetések – ahol zalaegerszegi rendőrök is teljesítettek szolgálatot -, mennyire érintették a kapitányság munkáját?
– Rendőreink a fővárosban főleg területbiztosítást láttak el, így az erőszakosabb fellépésekben nem kellett részt venniük. A szolgálatok megtervezésénél okozott némi problémát a hiányuk, de konkrét felmérések bizonyítják, az itteni munkában nem okozott megoldhatatlan gondot távolmaradásuk. A közbiztonság egész biztosan nem romlott ezen idő alatt sem.

– A karácsony előtti vásári forgatag nagyobb figyelmet követel a rendőrségtől is. Hogyan próbálják megakadályozni a bűncselekmények elszaporodását?
– Részletes tervet készítettünk erre az időszakra, és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy minél több rendőr legyen jelen a forgalmasabb helyeken. Célzott akciókat szervezünk az úgynevezett „zsebesek” kiszűrésére is. A tavalyi év első 10 hónapjában 10 zseblopást regisztráltunk, 2006 hasonló időszakában pedig összesen 36 ilyen esetet jegyeztünk fel. Látszik, ezekre a bűncselekményekre nagy hangsúlyt kell fektetni. A tiltott pirotechnikai eszközök forgalmazását és használatát ugyancsak kontrollálni fogjuk az idén, erre szintén szervezünk majd razziákat. Jogszabályok szigorúan meghatározzák, ki és mikor forgalmazhat ilyen árut, s komoly szankciót von maga után, ha ezt valaki megszegi. Az ünnepek ideje alatt az alkoholfogyasztásra is oda fogunk figyelni, ezért például Szilveszter napján megerősített rendőri létszámmal leszünk jelen az utcákon. Örömmel tapasztaljuk, hogy viszonylag kevés ittas vezetővel találkozunk a nagyobb forgalmú szórakozóhelyek, diszkók környékén az év közben, így reméljük, hogy az ünnepek idején sem ülnek volán mögé azok, akik alkoholt fogyasztottak.

– Milyen célokkal vág neki a 2007-es esztendőnek az egerszegi rendőrkapitányság?
– Szeretnénk csökkenteni a városban történő közterületi bűncselekmények, illetve az alkalmi lopások számát. Ennek érdekében biztosan többször szervezünk majd ellenőrzéseket a frekventáltabb helyeken, és gyakrabban tartunk „zsebes akciókat” is. A tervek szerint 2007 első félévében működésbe lép a térfigyelő kamerarendszer, így ezt a lehetőséget szeretnénk kiaknázni a közterületi, valamint a közlekedési bűncselekmények visszaszorítása érdekében. (Zala-Lap Kft., P. Sz., P. K. E.)

Tartalom megosztása: