keresés a weboldalon

„Tök jó” Fesztivál Gébárton (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Tök jó” Fesztivál Gébárton (Videó)

2011 szeptember 20 - kedd
Sütő, laska, lopó és ez csak töredéke azoknak a tökfajtáknak, amiket felvonultatott a IV. Gébárti Tökfesztivál. Természetesen a tök köré szerveződtek a kulturális programok is: látványos hangszerek, sőt még szépségverseny is várta a látogatókat.

Tökmesével nevezhettek a zalaegerszegi óvodások és iskolások. Az egyetlen kikötés az volt, hogy a tökhöz kapcsolódjon, elvégre ez a fesztivál kizárólag a tökről szólt. A hagyományos zalai ételek mellett tökös csemegékből válogathattak a nézelődők.

A gyerekek nem kímélték a tököket, kézzel készített íjaikkal lőttek célba. Máshol pedig kibelezték őket azért, hogy dekoratív lámpásokat készíthessenek. Ezen kívül még tök szépségversenyt is rendeztek. Az egyik leglátványosabb darab a madárijesztő volt, de akadt ökrös szekér is az alkotások között. Az is kiderült, hogy nem csak finom és szép, de hangszernek is kiváló.

Kőszegi László népi tárgyalkotó csörgőt, dudát, sípot és mindenféle zajkeltő eszközt készít tökből, aminek egyébként több mint háromszáz fajtája létezik.

– Azt akartam bebizonyítani vele, hogy a tök alkalmas bármilyen tárgy elkészítésére. A formája, a nagysága és falvastagsága határozza meg, hogy mit készítünk belőle- árulta el Köszegi László.

A cél idén is a hagyományok és a népművészeti értékek őrzése és továbbadása volt, tudtuk meg Prokné Tirner Gyöngyitől a Kézművesek Háza szakmai vezetőjétől.

Az egész napos fesztivál, ahogy a szervezők remélték „tök jó volt” jövőre is várják azokat akik, nemcsak a főzeléknek valót látják a narancssárga zöldségben.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: