Tollfosztó jó hangulatban
– Nagyon szerettük a tollfosztást. Néhány órát fosztottuk a tollat, majd jött a vacsora: többnyire aszalt szilvával, körtével, almával és kaláccsal kínálta meg a tollfosztókat a házigazda – emlékszik vissza Szaller Istvánné.
A munkával egybekötött mulatság ezúttal is az estébe nyúlott. Volt mit fosztaniuk az asszonyoknak. A toll több kacsától származott. Korcz Margit hat kacsájának a tollát hozta magával a rendezvényre.
Megtudtuk azt is, egyáltalán nem mindegy, hogyan tartják azt a kacsát, amelynek tollából később párna, vagy paplan készül.
– Abban az udvarban, ahol baromfit is tartanak, ügyeltek arra, hogy ne keveredjen a tyúknak a tolla a kacsáéval, vagy a libáéval. A baromfi tolla ugyanis zsírosabb, mint a másik kettőé, ami azt jelenti, hogy hamarabb megromlik – árulta el Bakonyi Józsefné.
F.M.
Fotó: Seres Péter
Tartalom megosztása: