keresés a weboldalon

Tollfosztó jó hangulatban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tollfosztó jó hangulatban

2011 február 02 - szerda
Tízedik alkalommal fosztották a tollat az asszonyok szombaton a botfai faluházban. A népi hagyomány felelevenítéséhez ezúttal a Páterdombi Nyugdíjas Klub tagjainak segítségét kérték.

Éppen úgy zajlott a tollfosztás Botfán, mint évtizedekkel ezelőtt. A szorgos munka mellett fel-fel csendültek a népi dallamok, melyekhez a sarokban kártyázó férfiak is csatlakoztak néha.

– Nagyon szerettük a tollfosztást. Néhány órát fosztottuk a tollat, majd jött a vacsora: többnyire aszalt szilvával, körtével, almával és kaláccsal kínálta meg a tollfosztókat a házigazda – emlékszik vissza Szaller Istvánné.

– A vacsora után pedig kezdődött a tánc. Hajnali három óráig roptuk a táncot, a tollfosztóból mentünk másnap dolgozni a ruhagyárba – fűzi hozzá Borsos Istvánné.

A munkával egybekötött mulatság ezúttal is az estébe nyúlott. Volt mit fosztaniuk az asszonyoknak. A toll több kacsától származott. Korcz Margit hat kacsájának a tollát hozta magával a rendezvényre.

Megtudtuk azt is, egyáltalán nem mindegy, hogyan tartják azt a kacsát, amelynek tollából később párna, vagy paplan készül.

– Abban az udvarban, ahol baromfit is tartanak, ügyeltek arra, hogy ne keveredjen a tyúknak a tolla a kacsáéval, vagy a libáéval. A baromfi tolla ugyanis zsírosabb, mint a másik kettőé, ami azt jelenti, hogy hamarabb megromlik – árulta el Bakonyi Józsefné.

F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: