keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tombi Lajos és Gyutai Csaba – 2004-ről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tombi Lajos és Gyutai Csaba – 2004-ről

2005 január 11 - kedd
Már az elmúlt ciklusban megfogalmazódott a cél: Zalaegerszegnek megfelelő fejlődési pályát kell biztosítani, hogy az itt élő emberek kényelmesebben, biztonságosabban, jobban éljenek. Az ehhez szükséges feltételrendszert meghatározta a város középtávú gazdasági programja, amely alapján megfogalmazásra kerültek a prioritások. A zalai megyeszékhely elmúlt évi fejlesztéseiről, gazdasági, kulturális és oktatási helyzetéről beszélgettünk Tombi Lajos és Gyutai Csaba alpolgármesterekkel.

A magunk erejéből

– Alapvető célkitűzéseinken nem kellett változtatni: a munkahely- és otthonteremtés, az infrastrukturális fejlesztések az idei évben is folytatódtak – kezdi Tombi Lajos. – Ugyanakkor, ha az évet kell értékelni, mégis azt mondom, kétarcú volt az idei esztendő. Mert, bár Zalaegerszeg teljesítette feladatát, nem kellett mellékvágányra letérnie, szinte semmilyen segítséget nem kapott munkájához a kormánytól. Tehát többnyire a magunk erejéből csináltunk mindent. Hiába készítettük elő a lakásberuházási és egyéb nagy projektjeinket, többnyire elutasító választ kaptunk. Ezért állítottuk össze a saját, Deák városépítő programunkat és ezen keresztül több mint 2 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésekre, felújításokra. Mindennek látható jelei vannak Zalaegerszegen és környékén.
A műszaki területért felelős alpolgármester elsőként a két elkerülő utat említi: negyedszázados várakozás után az elmúlt években a 76-os és 74-es, valamint az ezekhez kapcsoló utak átadásra kerültek. A város közlekedése így kapott egy kis levegőt. Mint mondja, minden problémát nem oldottak meg, de lehetségessé vált ezáltal egy egészségesebb városszerkezet kialakítása. Bár még nem látható, de nagy áttörést fog jelenteni a vasút áthelyezése. Tombi Lajos szerint, ez meghatározza Zalaegerszeg jövőjét. Bízik abban, hogy a villamosítással együtt ez a projekt 2007-re befejeződik.
– Sajnos, a lakásépítéseknél nem kaptunk állami segítséget, de azért folytatódott az otthonteremtés. Még a Széchenyi-terv segítségével kezdődött a gólyadombi telekértékesítés, ma már 68 családnak lesz ott a közeljövőben otthona. Ugyan nem önkormányzati beruházásban – de annak segítségével – 160 lakás épül a Kertvárosban. Nem álltak le a gébárti fejlesztések sem, hiszen épül a kemping, melyet jövő nyár elején adnak át.
A helyi vállalkozók is segítik Zalaegerszeg fejlődését. Jelen pillanatban is változik a belváros képe, több utcában is épülnek társasházak. A városban és környékén közel háromezer család él vállalkozásból – folytatja Tombi Lajos – Ezért is örülök annak, hogy a Zrínyi úti déli ipari park lassan benépesül, a kis- és középvállalkozók sok telephelyet, műhelyt működtetnek, illetve újakat hoznak létre.
Az idei év teljesítményéből említésre érdemesnek tartja a jégcsarnok megépülését, amely magánberuházásból készült el, az önkormányzat csak a területet biztosította. Így a sportcsarnokkal együtt többcélú rendezvénysorozatnak is helyszíne lehet Zalaegerszeg. Tovább folytatódott az idén a szennyvízprogram, a szennyvízcsatorna-építés és elkezdődött a csácsi ivóvízprogram is. Az utak, járdák állapotára a zalai megyeszékhely közel 400 millió forintot költött.
– Amire még nagyon-nagyon büszke vagyok, az a kertvárosi Mindszenty-emléktemplom év végi átadása. Egy közel 20 ezres városrésznek született most temploma. A beruházáshoz a város területet biztosított, és közel 30 millió forinttal járult hozzá a felépítéséhez – fogalmazott az alpolgármester.

Tartalmas év volt

Hogyan alakult az elmúlt év a város kulturális és oktatási ágazatában? Gyutai Csaba alpolgármester szerint tartalmas, munkás év van mögöttük, nincs szégyenkeznivalójuk. Befejeződött a Gönczi ÁMK felújítása, az intézményt az év elején adták át. Elindította évadját a Griff Bábszínház, amely az egész megyében szeretné megismertetni magát gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Jelenleg – míg a végleges helye elkészül – a színháznak a Gönczi ÁMK ad helyet. De nem csak nekik. Az intézmény fogadta be a Pannon Tükör megújult szerkesztőségét, ami egy nagyon jó ötlet volt, véli az alpolgármester. Látható, hogy Péntek Imre főszerkesztő munkája nyomán a kulturális, irodalmi lap teljesen megújult. Öröm, hogy emögött alapvetően zalai szellemi háttér van.
– A 2004-es év a fejlesztések tekintetében az általános iskolák és óvodák esztendeje volt. Folytatódott az a fejlesztési, felújítási folyamat, ami már 2002-ben elkezdődött, majd kiteljesedett a Deák városépítő program segítségével – mondja Gyutai Csaba -, hiszen 344 millió forintot sikerült erre a célra fordítani. Példaként említhetem a kertvárosi Eötvös-iskola teljes homlokzatfelújítását, a nyílászárók cseréjét. A következő évben pedig az ebédlő és a hozzá tartozó helyiségek szépülnek meg. Ugyanígy említhetném a belvárosi Petőfi-iskolát is. A Landorhegyi-iskola felújított tornaterme is igazán szépen sikerült. Nagyon fontos a város szempontjából, hogy az intézményeiben olyan technikai megoldások kerültek beépítésre, amelynek eredményeképpen kisebbek lesznek az energiaszámlák. A gázáremelések időszakában a fűtésrekonstrukciók segítik a várost is anyagi szempontból. Az intézményhálózat felújítása  még sok tennivalóval jár, de folytatjuk az elkezdett munkát a 2005. esztendőben is.
Az intézmények tartalmi munkájának szempontjából fontosnak tartjuk, hogy elkészült az iskolák minőségirányítási programja, igyekszünk az ilyen jellegű tevékenységét is segíteni az iskoláknak. A régió oktatási szakembereinek a véleménye szerint is szakmailag kiváló pályázatot nyújtottunk be a Területi Integrált Szakképző Központ létrehozására. Megyei összefogással – sajnos Nagykanizsa nélkül – mi mindent megtettünk a siker érdekében, most már a döntés nem a mi kezünkben van.
Az elmúlt év sem volt könnyű az intézményrendszer fenntartását illetően – folytatja. – Sajnos, az állami források csak kis mértékben növekedtek, de Zalaegerszeg oktatási és kulturális élete szempontjából megőrizte, sőt növelte a rangját. A kulturális ágazat mintegy 4 százalékos részesedést kap a város költségvetéséből. Ez országosan is jó mutató. Örvendetes, hogy a városban presztízzsé vált a vállalkozások részéről a rendezvények támogatása. Ez mára a gazdasági szektor számára is rangot jelent. Megérdemli tehát a város, hogy élénk, színes kulturális élete legyen.
Gyutai Csaba szólt az óvodai „Tündérkert” programról, amely várakozáson felüli sikereket hozott. A  bölcsődék vezetői is jelezték, szeretnének bekapcsolódni a programba.
– Célunk az volt, hogy a gyerekek számára igényes környezetet tudjunk kialakítani az intézmények udvarán és az óvodák belső helyiségeiben is. Ezek a fejlesztések – tornaszobák kialakítása, új játszószerek beállítása, az épületek felújítása – a kicsik testi és szellemi fejlődését, lelki épülését is segíti. Természetesen ezt a programot a jövő évben is folytatjuk.
Örvendetesen nőtt az utóbbi években a város turisztikai vonzereje.  A Tourinform-iroda forgalma emelkedett. Megkezdtük egy több elemből álló turisztikai kiadványcsalád előkészítését. Reményeink szerint a további termálfejlesztésekkel együtt tovább erősíthetjük városunk turisztikai kínálatát is.

Tartalom megosztása: