keresés a weboldalon

Tömeggyilkosság, politika, erkölcs – kiállítás Katyn-ról (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tömeggyilkosság, politika, erkölcs – kiállítás Katyn-ról (Videó)

2013 március 13 - szerda
A második világháború elején, 1940 márciusában több mint 20 ezer lengyel tisztet, főtisztet és hadifoglyot végeztek ki a szovjet hatóságok utasítására. Az áldozatokat a Szmolenszk melletti Katyinban, tömegsírokban temették el. A történteket a zalaegerszegi Art Moziban egy vándorkiállítás dolgozza fel, amelyet szerdán délután nyitott meg Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Roman Kowalski, és Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere.

A gyilkosságokat a németek fedezték fel, 1943-ban – a lengyel parlament 2007-ben nyilvánította április 13-án a katyni bűntény áldozatainak emléknapjává.Megnyitó beszédben Gyutai Csaba polgármester emlékeztetett: a magyar és a lengyel nép évezredes barátsága egyfajta sorközösségben gyökerezik – hiszen minkét nemzetnek számos megpróbáltatást kellett kiállnia. 


Roman Kowalski nagykövet – kiváló magyarsággal – arról beszélt: a katyni áldozatokkal is egy totalitárius diktatúra végzett csakúgy, ahogyan a mészárlást megelőző és az azt követő korszakokban is megtörtént. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki, hogy az immár 5 éve Magyarországot járó kiállítás Zalaegerszegen is bemutathatja a történtek dokumentumait.


Zala megyében egyébként számos lengyel talált menedéket – az erről szóló fotókat és tárgyi relikviákat Vikár Tibor gyűjteményéből válogatták.
Az érdeklődők a hónap végéig láthatják a katyn borzalmairól szóló dokumentumfilmet és több más, a korszak eseményeit feldolgozó mozialkotást is az Art Moziban.
yr/B.P.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: