keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Toronyóra modernizálva

Zalaegerszeg címer
Hírek

Toronyóra modernizálva

2005 június 21 - kedd
Lassan két hónapja annak, hogy tűzoltók segítségével lekerült a toronyból a Mária Magdolna plébániatemplom mechanikus óraszerkezete. A mintegy 200 éves órát a hűtőház egyik régi műhelyébe szállították, ahol azóta Preisz József órásmester és Kancsal Miklós, az óra egykori üzembentartójának felügyelete mellett, a Progép TIM Kft. munkatársai dolgoznak annak felújításán. A szakembereket munka közben zavartuk, érdeklődve a rekonstrukció menetéről és nehézségeiről.

– Nagyon koszosan került ide az óraszerkezet, így első feladatunk az volt, hogy megtisztítsuk a műremeket. Több hetet vett igénybe az alapos mechanikai tisztítás, melyet a festés követett. Jelenlegi állapotában rá sem ismerni a két hónappal ezelőtti órára – mutat a hatalmas szerkezetre Kancsal Miklós. – A tisztítást követően váltak láthatóvá a kisebb-nagyobb hibák, melyeket folyamatosan javítanak a gépészmérnökök.

– Akadnak hibák a felhúzó rész lánckerekeinél, melyeket javítanunk kell. Nagyobb probléma, hogy alaposan elkoptak az anker fogaskerekei. Jelen pillanatban ezek cseréje zajlik – veszi át a szót Simon Ferenc, a Progép TIM Kft. ügyvezetője. – Egyéb teendőink mellett végezzük az óraszerkezet felújítását, így csupán apró lépésekkel tudunk haladni. Mára a munka 60 százalékával készültünk el. Igyekszünk valamennyi cserére szoruló korabeli alkatrészt ahhoz hasonló, korhű mással helyettesíteni.

Preisz József órásmester Kancsal Miklóst dicséri. Mint mondja, neki köszönhető, hogy a vártnál jobb állapotban van az óraszerkezet
– Kancsal Miklós 20 éven át ápolgatta, zsírozta az egyes alkatrészeket. A gondoskodás meglátszik az órán – fogalmaz az órásmester. – Pontosan ma sem tudjuk, hány éves lehet az óraszerkezet. Annyit tudunk biztosan, hogy 200 éve rendelkezik időmérővel a plébániatemplom. Ezt újította fel az 1800-as években egy zalaegerszegi órásmester, ekkor lett nyolc számlapos a szerkezet. Bizonyos alkatrészek valószínűleg ezekből az évekből valók, de természetesen találkoztunk olyan részegységekkel is, melyek időközben cserére szorultak, így fiatalabbak, mint a többi.

Bizonyítékképpen mutat néhány kovácsolt fogaskereket. Kezébe kerül a régi anker is, melyet egy nála jóval kisebb, ám az eredetihez sokban hasonlító elem vált fel. Modernizálódik az óraszerkezet felhúzója is. Motorral látják el, hogy ne kelljen hatóránként felhúznia valakinek az órát. Ugyancsak lecserélik a szerkezet talpazatát. Nem változnak viszont a súlyok, melyek három méter mélyen mennek majd a föld alá.

Hogy mikor láthatjuk működés közben a mechanikus óraszerkezetet? A mesterek meglátása szerint, októberben. Ők maguk szeptember végéig végeznek a felújítással, időre van szükség azonban az új „otthon” kialakításához is. A több száz éves időmérőt a Hevesi Sándor Színház előtti téren állítják fel egy üvegházban. Ennek tervei Szerdahelyi Károly keze alatt körvonalazódtak, míg az óra számlapjának megmunkálásán Németh János keramikusművész dolgozik.

Tartalom megosztása: