keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tovább szépül a belváros

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tovább szépül a belváros

2005 június 22 - szerda
A Kazinczy tér 1. és 4. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok helyreállítását követően, tavaly a Mártírok útja 1. homlokzata kapott új képet a Lész Kft. jóvoltából. Idén a szemköz-ti – a földszinten üzleteket, az emeleten lakásokat tartalmazó – tár-sasház felújítását tűzte ki célul a társaság. A munkálatok június ele-jén kezdődtek.

– A Mártírok útja 2. szám alatti ház 1905 körül épült, szervesen illeszkedve az akkori utcaképbe. Akárcsak ma, üzletházként funkcionált az épület az 1900-as évek elején is. A földszinten üzletek, az emeleten lakások kaptak helyet – mondja a ház történetéről és funkcióiról Gallai Gábor, a Lész Kft. műszaki vezetője. – A felújítás anyagi fedezetének megtalálásában nehézséget okozott, hogy nem teljesen az önkormányzat tulajdona az épület. Egy társasházról van szó, amelyben társaságunk közös képviseletet lát el.

Mivel a ház homlokzata helyi védettséget élvez, pályázatot nyújtottunk be az önkormányzathoz, támogatást kérve a rekonstrukcióhoz. Pályázatunk eredményes volt, közel kétmillió forint vissza nem térítendő, és 1,2 millió forint kamatmentes kölcsönt kapott a lakóközösség. Ezt az összeget egészítették ki a lakók saját erejükkel, illetve társaságunk is hozzájárult a munkálatok finanszírozásához. A kivitelezés összköltsége megközelíti a hatmillió forintot.

A források biztosítását követően indult el a felújítás. Az épület beállványozását követően leverték a régi vakolatot a szakemberek. Jelen pillanatban a vakolat helyreállítása zajlik, ezzel egy időben javítják a tető hibáit, és cserélik a bádogos szerkezeteket, tájékoztatott Gallai Gábor. Amint ezekkel végeztek a szakemberek, kiválasztják az épület új színét, ügyelve arra, hogy hasonlítson az a korabeli képre.

– Több színt felviszünk próbaként a vakolatra, majd a város illetékes vezetőivel közösen kiválasztjuk a legmegfelelőbbet. A szemben lévő, Mártírok útja 1-hez hasonlóan, a ház alsó része sötétebb, felső része világosabb tónust kap. A legvilágosabbra pedig az ablakkereteket, párkányokat festjük.

A felújítás befejezését július végére tervezik. Az idei évben nem indít újabb rekonstrukciót a Lész Kft. Jövőre azonban megszépítenék a Zóna vendéglőt is magába foglaló, teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő házat. Ennek feltétele, megtalálni az épület új funkcióját.

Tartalom megosztása: