keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Tower Bridge

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tower Bridge

2015 december 22 - kedd
Néhány héttel ezelőtt egy osztálykirándulás keretein belül életemben először látogathattam el az Egyesült Királyságba. Ezt a kirándulást egy budapesti utazási iroda szervezte. Ennek kere-tein belül különféle érdekes és tanulságos programokon vehettünk részt, és sok mindent néz-hettünk meg. Ezek közül a látnivalók közül én a Tower Bridge-t szeretném kiemelni, és ezt egy kicsit részletesebben bemutatni.

A Tower Bridge egy közúti híd a Temze felett, amely London északi és déli felét köti össze. Neogótikus tornyai és az ezek között felnyitható híd tette híressé és különlegessé, napjainkban London szimbólumává is vált.

A 19. század végén szükségessé vált Londonban egy újabb közlekedési kapcsolat létesítése a Temze felett, amely a tengerhez valamivel közelebb helyezkedik el a többi hídnál. Londonban azonban a tengeri kapcsolat nagyon fontos volt, ezért a Parlament előírta, hogy ennek az újonnan épülő hídnak biztosítania kell a legnagyobb tengeri hajók áthaladásának lehetőségét is. Ez a kritérium vezetett a felnyitható középső nyílás kialakításához, ahol a középső nyílást egy kétszárnyú billenőhíd alkotja. Nevét a tőle nem messze lévő londoni Towerről kapta, és így jöttek létre a ma is látható stílusú tornyok. Építését 1896-ban kezdték el és 1894-ben fe-jezték be.

A középső felnyitható rész billenthető szárnyait a tornyok alsó részében elhelyezett hidraulikus gépezet mozgatta. Ezt a berendezést 1976-ban elektromos meghajtású olajhidraulikára cserélték. A két tornyot vízszint felett 42-44 méter magasságban gyaloghidak is összekötik, amelyek a gyalogosok számára akkor is lehetővé teszik a biztonságos átkelést, amikor a híd éppen felnyitott állapotban van. A szélső nagyobb nyílások rácsos tartóra függesztett pálya-szakaszok, korabeli viktoriánus stílusban.

Ez a híd nagyon felkeltette az érdeklődésemet a kirándulás során. Miután részletesebben is utánanéztem a szerkezetének és az építésének, még érdekesebb lett számomra, és ez egy na-gyon nyomós okot adott nekem arra, hogy még vissza kell látogatnom Londonba, és a Tower hidat más nézőpontokból is meg kell tekintenem.

Boronyák Alexandra (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: