keresés a weboldalon

Transzplantáció, egy új élet kezdete

Zalaegerszeg címer
Hírek

Transzplantáció, egy új élet kezdete

2016 november 25 - péntek
Szervátültetettek Nyugat magyarországi Sport­rehabilitációs Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete első alkalommal szervezett konferenciát a transzplantációval kapcsolatban Zalaegerszegen.

Az Arany Bárány Hotel téli kertjében orvos, transzplantált és laikus érdeklődő töltötte meg a széksorokat. A képekkel illusztrált előadásokon megcáfolták azt az általános tézist, hogy baleset következtében kerülnek ki a szervi donorok. A statisztikák szerint az agyhalált szenvedettek adják a legtöbb szervet a világon. Az előadásokat Balaicz Zoltán polgármester, a rendezvény fővédnökének köszöntője vezetett fel, amiben kitért az egyesülettel és személy szerint Merth Attilával, az egyesület elnökével való remek kapcsolatára.

Az előadásokon elhangzott, hogy a transzplantáció egy nagyon bonyolult és nagyon körültekintő körülbelül 100­120 szakember összehangolt munkája révén érhető el, ami az esetek nagy részében rövid időhöz van kötve. A szervkivételtől a beültetésig 6-8 óra áll az orvok és a team rendelkezésére, különben már nem használható a donor szerv. Magyarországon négy transzplantációs egyetemi központ működik: Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen. A térség transzplantációs központja Bécsben van. Az első sikeres tüdő transzplantációt 2015­ben végezték Budapesten prof. dr. Langy György vezetésével, aki Merth Attila műtétjét is végezte. A találkozón a jelenlévők bepillantást nyerhettek az országos intézmények szakemberei révén a szervriadó időtervével, a hazai szervdonációs programmal, az utógondozással, valamint a sebész és az aneszteziológus szemszögével is láthatták a transzplantáció.

A zalaegerszegi tanácskozásnak az egyik fő célja volt, hogy megismertesse a folyamatot a donációtól a beültetésig és a transzplantáltaknak is megmutassa, annak ellenére, hogy életük végéig gyógyszereket kell szedniük és kontroll alatt kell tölteniük mindennapjaikat, attól még élhetnek teljes életet. Ebben nagyon szép és megható példákat hozott a Trappancs egyesület videó vetítése, amely a szervátültetett sportolókról szólt.

Jóna IStván

 

Tartalom megosztása: