keresés a weboldalon

Tudományos konferenciával kezdődött a Holokauszt Emlékév programsorozata (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tudományos konferenciával kezdődött a Holokauszt Emlékév programsorozata (Videó)

2014 április 14 - hétfő
Az eseményen a zalaegerszegi zsidóság történetét dolgozták fel a XVIII. századi betelepüléstől a vészkorszakon át egészen napjainkig. Városunkból mintegy 1400 embert hurcoltak el a haláltáborokba, közülük csak alig kétszázan térhettek haza.

A helyszín a zalaegerszegi zsidóság hitéletének egykori központja, a zsinagóga volt, amelyet ma Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként ismerünk. Az eseményen bevezetőjében Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség vezetője azt mondta, hogy az emléknapok, emlékévek gyakran csak arra jók, hogy a politika kipipálja a megemlékezést. Zalaegerszegen viszont más a helyzet. Itt a város vezetése tartotta fontosnak, hogy programsorozattal emlékezzenek és emlékeztessenek a 70 éve történtek áldozataira.

Zalaegerszegen 1945 előtt mintegy 1400 zsidó élt, közülük alig 200-an tértek csak haza. A város polgármestere a megnyitón számos zsidó családot sorolt fel azok közül, amelyeknek tagjai jelentős, néha máig ható szerepet játszottak Zalaegerszeg, vagy akár Magyarország életében. Gyutai Csaba elmondta, ezért is tartotta fontosnak a város, hogy méltó programsorozattal emlékezzenek a helyi zsidóságra.

Az eseményen elhangzott, hogy a megmaradt kis létszámú zsidó közösség, ahogy Siklósi Vilmos fogalmazott, a maradék maradéka 1995 után újrateremtette az egykori hagyományokat.

Az emlékév folytatásaként június elsején a holokauszt áldozatai előtti főhajtással együtt zsidó emlékhelyet avatnak a zsinagógában, június ötödikén emléktáblát lepleznek le Hüvös József tiszteletére az Erdődy- Hüvös Kastélynál, novemberben pedig egy könyvbemutatóval, valamint egy előadással tisztelegnek a holokauszt áldozatainak emléke előtt. A zsinagógában a Kvártélyház Szabadtéri Színház mutatja be Seress Rezső és Müller Péter Szomorú vasárnap című zenés játékát.

N.Zs./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: