keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Túljelentkezés a főiskolákon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Túljelentkezés a főiskolákon

2005 március 29 - kedd
Ebben az esztendőben – eltérően a korábbi évektől – február 15-ig jelentkezhettek főiskolára, vagy egyetemre a diákok. Egyes felsőoktatási intézmények már most rendelkeznek olyan információkkal, hogy a meghirdetett szakokra hány fiatal adta be a jelentkezését. A Zalaegerszegen működő főiskolákon ennek kérdeztünk utána.

A műszaki főiskola gépészmérnök szakán – gyártástechnológia-informatika és mechatronika szakirányon – az 50 államilag finanszírozott hallgatói helyre, összesen 176 diák adta be a jelentkezését, amely három és félszeres túljelentkezést jelent. Ez az adat az intézmény vezetőit is meglepte, hiszen a korábbi években – tavaly például 131 tanuló jelölte meg az egerszegi képzést – még soha nem jelentkeztek ennyien a főiskolára. Tervek szerint az államilag finanszírozott hallgatók mellett mintegy 20 költségtérítéses diák is megkezdheti felsőfokú tanulmányait.
Idén 85 ponttal lehetett bekerülni a műszaki főiskolára, amely jelentős pontszámemelkedést jelent, ugyanis tavaly 72 pont volt a meghatározott „küszöb”. Az intézménybe egyébként ebben az évben lehetett utoljára főiskolai képzésre jelentkezni, hiszen 2006. szeptemberétől a főiskola is átáll az úgynevezett BSc-képzésre, azaz a bolognai folyamatnak megfelelő, felmenő rendszerű felsőoktatást vezetnek be Zalaegerszegen is.
A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán idén összesen 1191 diák jelentkezett az intézménybe, amely négyszeres túljelentkezést jelent, hiszen szeptembertől 320 államilag finanszírozott hallgató „befogadására” nyílik mód. A meghirdetett szakok közül a közgazdász szak bizonyult a legnépszerűbbnek, ezt összesen 678-an jelölték meg. Emellett a humán erőforrás menedzser szakra 195-en, vállalkozásszervező szakra 192-en, míg valamilyen felsőfokú szakképzésre közel százan adták be jelentkezésüket.
A számviteli főiskolára jelentkezők száma szinte alig változott az elmúlt években, amely jól bizonyítja, hogy a végzős diákok körében még manapság is roppant vonzó a közgazdász pálya.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karra 2005. február 15-ig 2746 leendő hallgató nyújtotta be jelentkezési lapját, s ez 200 fővel meghaladja a tavalyi jelentkezési létszámot. Kari szinten az ápoló szak nappali tagozatán kétszeres, míg levelezőn a meghirdetett keretszámnak megfelelő volt a jelentkezés. A gyógytornász szak iránt változatlanul nagy az érdeklődés, idén négyszeres volt a túljelentkezés. Az új alapszakra – az egészségügyi ügyvitelszervező szak nappali képzésére – kétszer annyian jelentkeztek, mint amennyi helyet meghirdetett az intézmény.

Tartalom megosztása: