keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Türelmet a dugókban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Türelmet a dugókban

2005 szeptember 28 - szerda
A fővároshoz hasonlított a múlt héten Zalaegerszeg. Legalábbis ami a közlekedést illeti! A reggeli és a délutáni órákban óriási dugók nehezítették a közlekedést a belvárosban, bizony szükség volt a gépkocsivezetők türelmére. A hét közepére megtanultuk: ha valahová időre oda akarunk érni, nem árt a szokottnál fél órával korábban indulnunk.

A közlekedési dugókért egyértelműen azok a mélyépítési munkák a felelősek, melyekkel lépten-nyomon találkozunk a belvárosban. Az egyik utcában aszfaltoznak, a másikban a közműveket cserélik, a harmadikban szennyvízvezetéket építenek. És akkor még nem említettük a Göcseji utat, ahol éppen a múlt héten programozták át a közlekedési lámpákat teljesen megbénítva a forgalmat.

– Különleges év az idei Zalaegerszeg életében. A korábbiaknál jóval nagyobb összeget, 1,2 milliárd forintot költünk az utak, járdák felújítására. Ebből decemberig 750 millió forint értékben valósulnak meg munkálatok, közel félmilliárd forint összegű beruházás pedig áthúzódik a jövő évre. Az átfogó útrekonstrukció a város szinte minden pontját érinti, ebből adódik, hogy lépten-nyomon útfelbontásokba, építkezésekbe botlanak a közlekedők – magyarázza a folyamatban lévő beruházások önkormányzati vonatkozásait Tombi Lajos alpolgármester. – Megrendelésünkre – úgy tudom – jelen pillanatban csak a Kertvárosban folyik aszfaltozás. A Liszt és a Napsugár utcában a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával újul meg az útburkolat. Hasonló konstrukcióban indul aszfaltozás hamarosan a Virág Benedek és a Jókai utcában, a Dózsa György és a Kelemen Imre utcák pedig száz százalékban önkormányzati forrásból újulnak meg.

A belváros közlekedését egy hónapig a Kisfaludy és Mártírok utak kereszteződésében megvalósított körforgalom-építés is nehezítette, mára azonban ott befejeződtek a munkálatok – teszi hozzá az alpolgármester. – Indulunk viszont a Bíró Márton és Stadion utcák kereszteződésében a közművek kiváltásával, ami várhatóan újabb fennakadásokat okoz majd.
Ahol nem önkormányzati, ott közműszolgáltatói, vagy állami beruházásban bontják az útburkolatot. A Petőfi utcát például a régi gázvezetékek cseréje miatt nem lehet megközelíteni.

De ugyancsak a Kögáz Rt. megrendelésére dolgoznak a szakemberek a Göcseji úton, melynek forgalmát a múlt héten a közlekedési lámpák átprogramozása is nehezítette. Nem kíméli a közlekedőket a Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht. sem. A Rákóczi út egy szakaszán végzett burkolatépítés a Körmend, illetve a Balaton irányába tartókat készteti – hetek óta – hosszas várakozásra.
Tombi Lajos megjegyzi: igyekszik koordinálni az önkormányzat a városban folyó különböző mélyépítési munkákat annak érdekében, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a közlekedésben. A feladat azonban nehéz, hiszen a legtöbb beruházót köti a közbeszerzési eljárás. Csak annak lefolytatását követően indíthatják a kivitelezést ügyelve arra, hogy a tél beköszönte előtt be is fejeződjenek a munkálatok.

A kellemetlenségekért a lakosság türelmét kéri az alpolgármester, mondván, valamennyi folyamatban lévő beruházás azt a célt szolgálja, hogy javuljon a város útjainak minősége, korszerűsödjön a közműellátottság és tökéletesedjen a forgalomszervezés.

Tartalom megosztása: