keresés a weboldalon

Tűz a Goldsun hűtőházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tűz a Goldsun hűtőházban

2004 augusztus 26 - csütörtök
Az augusztus 24-én a zalaegerszegi hűtőháznál keletkezett tűzhöz hasonló méretű nem volt az elmúlt évtizedekben a zalai megyeszékhelyen. A 20-szor 70 méteres alapterületű üzemcsarnokban 66 ezer tonna fagyasztott , befóliázott és csomagolt baromfi égett. A csomagolóanyag gyulladása emberi mulasztás következménye is lehet, vélték a szakértők, bár a tűz keletkezésének okát a rendőrség bevonásával vizsgálják.

A tűzoltók jelentős erőkkel vonultak a helyszínre, majd felmérve a katasztrófát erősítést kértek, majd a környező megyék tűzoltói is bekapcsolódtak az oltásba. Már kora délután a helyszínre érkezett dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba és Tombi Lajos alpolgármesterek és a településrész önkormányzati képviselője, Kugler László, aki este negyed hétkor a következőket mondta: – a tűz kitörése óta folyamatosan ellenőrzik a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai a levegő szennyeződését. Nyilván a fő szempont a tűz lokalizálásán és eloltásán túl, hogy olyan anyag ne kerüljön a levegőbe, amely az emberek egészségét veszélyezteti. Vorhotán, Andráshidán, a Körmendi, és Újhegyi úton a levegő szennyeződése az egészségügyi határérték alatt van: az ammónia is, és a széndioxid is. Az ammóniát egyébként leszívták a rendszerből, a csövekben egészen minimális maradt. Ha az épület összeomlik, akkor sem keletkezhet olyan ammóniaszivárgás, ami károsan befolyásolná az egészsége. Ami számunkra fontos, folytatta, hogy a környéken mindenki biztonságban legyen. Fontos továbbá az is, mi lesz a gyár sorsa. Gyutai Csaba alpolgármester mindehhez hozzátette: a tűz oltása reggelig is eltarthat. Egyre nagyobb a füst, ég a zsír, de a szakemberek urai a helyzetnek. A tűzoltóparancsnok szerint a védelmi bizottságot sem kell összehívni.

Másnap délben a polgármesteri hivatalban sajtótájékoztató keretében – melyen a város vezetőin kívül jelen volt Pintér János ezredes, városi tűzoltóparancsnok, az ÁNTSZ vezetői, a városi és megyei tisztifőorvos, a polgári védelem vezetője – ismertették a kialakult helyzetet. (A Goldsun hűtőház tulajdonosát, bár meghívták a sajtótájékoztatóra, az eseményen nem jelent meg.) Elhangzott: a hűtőházban keletkezett tűz oltása még napokig eltarthat. Erőteljes a füsthatás, de a katasztrófavédelem speciális laborja folyamatosan méri a levegő szennyeződését. A tűzoltáshoz rengeteg vízre volt szükség, a vízhiány átmenetileg gondot is okozott, át kellett irányítani a vízkészletet a város másik részéről. A mentés során négy tűzoltó sérült meg könnyebben, rajtuk kívül személyi sérülés nem történt.

Szerda délelőtt még 54 tűzoltó és 20 jármű tartózkodott a helyszínen, a munkában 4-8 óránként váltják egymást. Mint délben elhangzott, óvintézkedésre nincs szükség. Az anyagi kár több milliárd forint is lehet, pontos adatokat csak a teljes körű állapotfelmérés után tudnak mondani a szakemberek. Most vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a bomlásnak indult, tönkrement árút – veszélyes hulladékot – mennyi idő alatt tudják elszállítani.

Tartalom megosztása: