keresés a weboldalon

Tűz, föld, lélek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tűz, föld, lélek

2007 augusztus 23 - csütörtök
Tizenhatodszor rendeztek nemzetközi alkotótábort a Gébárti-tó partján. Az idei GébArt művésztelepen most első alkalommal a kerámia dominált. Az alkotók Lengyelországból Eugeniusz Molski, Malgorzata Swolkien), Vajdaságból (Ózsvár Péter) és Magyarországról érkeztek (Wisloczki Helga, Fürtös Ilka, Keménnyffy Gábor). A művésztelepet a lengyel K. Krawczun Halina keramikusművész vezette.

A két hetes kurzus végén „Föld és tűz” címmel nyílt tárlat a Kézművesek Háza udvarán az itt készült kerámia szobrokból. Az alkotásokon a stilizáltság, az antik hagyományok éppúgy fellelhetők, mint a természeti formák, vagy a funkcionalizmus. Annál is inkább mert a kiállító művészek életkora, és „iskolája” más és más.

A művészeket dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a Zalaegerszegen megrendezett alkotótáborok felgyülemlett anyagának elhelyezésére, bemutatására. Reméli, hogy hamarosan lesz állandó kiállítótere a kortárs alkotásoknak.

A tárlatot Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas képzőművész, Érdemes művész nyitotta meg, aki már harmadik esztendeje látogatott Gébártra. A műveket méltatva elmondta, hogy a kerámia az az anyag, mely egy ilyen tóparti közegben képes a megújulásra, s az alkotótáborban zajló eszmecserék is jót tesznek a műfajnak.

Ezt erősítette meg Skrabut Éva, a Kézművesek Háza vezetője is, mikor arról mesélt, hogy mennyi baráti és szakmai találkozó volt a két hét alatt. Folyamatosan vendég volt Horváth M. Zoltán festőművész, valamint Németh János keramikusművész, aki egyik este az agyaggal foglalkozó emberről beszélt a táborozóknak. A művészeknek annyira megtetszett az előadás, hogy megkérték Németh Jánost, hogy szerepeljen a megnyitón is. „Az agyag alapanyaga a keramikusnak. A föld, a tűz, a lélek szépségét hordozza” – mondta a keramikusművész. Majd Juhász Ferencet idézte: a földben minden ott van, minden élet és minden halál. (Zala-Lap Kft., P.P., S.P.)

Tartalom megosztása: