keresés a weboldalon

Ugráló cipők

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ugráló cipők

2010 január 06 - szerda
Januártól új, marsbeli túrákon is divatosnak tűnő eszköz színesíti a belvárosi általános iskolában a tornaórákat. Ha nem is mérföldjáró csizmát, de ahhoz hasonlóan nem hétköznapi lábbelit, ugráló cipőt ölthetnek a diákok. Ez a nevével ellentétben nem önállóan mozog a gyerekek izmai helyett, bár igaz, hogy speciális kiképzésének köszönhetően kíméli az izületeket. Emellett rövid idő alatt is nagyon intenzív aerob edzést biztosít. A 30 pár cipőn testvériesen osztozik a zalaegerszegi Petőfi- és a Dózsa-iskola. Az első próbát a székhelyiskola nyolcadikosai tehették, Csókáné Molnár Anita tanárnő vezetésével.

– Újdonság ez az eszköz az iskolában és a városban is. A célunk az, hogy testnevelés órán minél több újfajta mozgásformát vezessünk be, ennek a része az ugráló cipő is – tájékoztatott a tanárnő. – Örömmel próbálták ki a gyerekek, néhányan gyorsan ráéreztek a lényegére, és bátran használták. A találmányt 1994-ben mutatták be egy párizsi sportszer kiállításon.

A speciálisan kiképzett cipő talpán hajlékony lemezek találhatók, melyek a rugókkal kiegészülve akár 70 százalékkal is csökkenthetik a talajra érkezéskor a becsapódási erőt, jelentősen kímélve a gerincet és az izületeket. A korcsolyára hajazó sportszer növeli az állóképességet, fejleszti az egyensúlyérzéket, a mozgás során sok kalóriát éget a szervezetben.

És vidám dolog a használata, ami nem utolsó szempont a mozgásra szoktatás terén. Úgy tűnik a diákoknak bejött az ugrabugra, senki sem kívánt nyúlcipőt venni, sőt a felmentettek kicsit sajnálkoztak is, amiért lemaradtak a kipróbálás első lehetőségéről.

Bár a sportszert akár 8 éves kortól is lehet használni, a testnevelők első sorban, a nagyobbaknál (akikre már felmegy az anyjuk papucsa), azaz a hetedik, nyolcadikos korosztály körében fogják alkalmazni. A síbakancshoz hasonlóan állítható csatos eszköz arra nem alkalmas, hogy megtapasztaljuk milyen, amikor szorít a cipő. A méretezés pedig a testsúly függvénye.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: