keresés a weboldalon

Ügyes északiak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ügyes északiak

2006 június 30 - péntek
Június 13. és 15. között került megrendezésre Poriban a 10. magyar-finn testvérvárosok konferenciája, melyen Zalaegerszeget Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke és dr. Burján Richárd, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója képviselte. A konferencián csatlakozott az egerszegiekhez Matti Reijonen, Varkaus polgármestere. A finnországi tapasztalatokról Rigó Csaba tájékoztatta lapunkat.

– A konferencia fő témája volt a kapcsolatok kiépítése a községek és városok fejlesztése érdekében Európában. Kicserélték gondolataikat a résztvevők, és véleményt mondtak a legjobb gyakorlatról, és hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttek munkájuk során. A plenáris üléseket követően munkabizottságokban vitattuk meg a legfontosabb témákat. Szó volt a strukturális alapok 2007-es reformjáról, az Európai Unió finanszírozási forrásainak kihasználásáról – a változásokról, melyek az EU bővítése kapcsán léptek fel – tekintettel a városok és községek fejlesztési projektjeiben.

– Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek Varkausban?
– Többek között tanulmányoztuk a város működését, fejlesztéseit, költségvetését. Megtekintettük a Navitas High Technológiai Központot, ahol több cég bemutatkozását meghallgatva tanulmányoztuk a finn centrumok és gazdasági hálózatok létrejöttét, az uniós források felhasználását. Ellátogattunk az Akinniemi Ipari Parkba, ahol szennyvízkezelést, az ipari kikötőt és egy uniós támogatással felépített cementgyárat tekintettünk meg.

– A finnországi útról milyen használható ötlettel tértek haza?
– Azt láttuk, hogy óriási tapasztalatot halmoztak fel az uniós források megszerzésében. Például évente 4 millió euró érkezik Varkausba. Ötleteiket, tapasztalataikat folyamatosan átadják nekünk, valamint ígérték, küldenek mintapályázati dokumentációkat, melyeket jól tudunk majd használni. A 90-es évek elején nagyon belendült a finn gazdaság, melyet egyértelműen a kutatásfejlesztésbe történő befektetésnek köszönhetnek. Mára egy olyan modern, tudásalapú gazdaságot tudnak magukénak, amelyik exportorientált, és nem csupán az EU-ba. Szembetűnő, hogy Finnországban létezik arányos vidékfejlesztés. Nem csak a főváros, Helsinki fejlődik, hanem más, kisebb városok is.

– Merre jártak a szabad órákban?
– Varkausban található Skandinávia legnagyobb, 200 négyzetméteres freskója, nagyon szép, készítettem is róla néhány fotót. Világhírű a Mechanikai Hangszerek Múzeuma, igazi élmény volt megnézni. Ami még feltűnt, hogy a finnek mennyire megbecsülik a környezetüket, mindenhol tisztaság van, egyetlen eldobott csikket sem látni. Ezenkívül nem jellemző rájuk a rohanás. Tulajdonképpen abban az időben csak három ember rohant, mi egerszegiek és aki szervezte nekünk a programokat, hogy minél többet lássunk… (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: