keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Új arculat, bővülő kínálat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új arculat, bővülő kínálat

2009 április 22 - szerda
Tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre május 11-18 között a hagyományos Egerszeg Fesztivál. Az idei tervekről, s főbb programokról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

A polgármesteri hivatalban rendezett fórumon dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: a fesztivál mindig a város napjához, május 13-ához kötődik, hiszen 1885-ben e napon nyilvánították Zalaegerszeget rendezett tanácsú várossá. A kezdeti években a Gébárti tó adott otthont a fesztiválnak, majd fokozatosan a belváros felé közeledtek az események.

Két éve a Sportcsarnok mögötti területen álltak a színpadok és a sörsátor, tavaly és idén viszont már a legszűkebb belváros a rendezvény otthona. A polgármester kiemelte: szeretnék az ünnepet társadalmasítani ezért változtattak az előző évben a helyszínen, s egyre több partnert vonnak be a munkába és a programok összeállításába is. Így a kínálat mind szélesebbé válik.

Ezek egy része a hagyományőrzésről szól (Verbunkverseny, Néptáncgála, Prószafesztivál) másik fele viszont kortárs, hiszen napjaink sikeres zenekarai, előadói lépnek színpadra. A szervezők szándéka az, hogy ne csak a városlakókat, hanem a régión keresztül az egész országot megszólítsák. Emiatt változtattak a szervezésen és a promóción.

A fesztiváligazgató az előző években Velkey Péter kulturális- és sportosztály-vezető volt, most viszont a Kvártélyház Kft. igazgatója, Tompagábor Kornél a szervezésért és lebonyolításért felelős személy. Az új főszervező elmondta: idén változott a rendezvénysorozat arculata.

Új elemként készült egy reklámspot, melyet 18-19 éves fiatalok – leendő képző- és iparművészek – készítettek. Ennek grafikái és karikatúrái láthatók a plakáton is, a programok és reklámfilm pedig a zalaegerszeg.hu oldalon megtekinthető. A fiatal művészcsapat amúgy Tyúk Projekt címen a fesztiválon is bemutatkozik.

Az igazgató hangsúlyozta, szélesebb rétegeket kívánnak megcélozni, ezért a programok eklektikusak. A sokszínűségbe a népzenétől a popon, rockon át a képzőművészetig és a sporteseményekig sok minden belefér. Remélik, hogy a tavalyihoz hasonlóan megmozdul a város, s benépesül a néhány napra fesztivál helyszínné átalakult belváros.

Velkey Péter osztályvezető a költségvetéssel kapcsolatban elmondta: idén is 18 millió forint áll rendelkezésükre, ez nem több, mint az előző évi keret, ám a programok színesedtek. A sajtótájékoztatón a Keresztury Dezső ÁMK vezetése és a város nemzetközi illetve idegenforgalmi referensei részletezték a programpontokat.

Elhangzott: idén 10 testvérvárosból érkezik delegáció, akik részt vesznek a vasfüggöny leomlásának emlékére rendezett eseményeken. Az immár hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő Prószafesztiválhoz pedig speciális vetélkedőt is szerveznek. Idén is „ki lehet sütni Magyarországot”, viszont a jelentkező csapatok egy-egy népként is meghatározhatják magukat.

Ennek megfelelően kell aztán felöltözniük, s az identitásukat a prósza ízében is hangsúlyozniuk kell. A város napi (május 13.) Díszközgyűlésen kerül sor a díszpolgári és Pro Urbe kitüntető címek átadására. A XV. Egerszeg Fesztivál hivatalos megnyitója május 15-én (pénteken) 14 órakor lesz a városháza előtti téren.

(Zala-Lap, P. P.)

Tartalom megosztása: