keresés a weboldalon

Új eszközökkel gyarapodott a Zala Megyei Kórház Genetikai Osztálya (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új eszközökkel gyarapodott a Zala Megyei Kórház Genetikai Osztálya (Videó)

2016 március 29 - kedd
1 mikroszkóppal és 3 kromoszóma analizáló programmal gyarapodott a Zala Megyei Kórház Genetikai Osztályának eszközparkja. A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben másfélszer több kromoszóma vizsgálatot tudnak elvégezni az intézményben, ami többek között a meddőségek és a magzati fejlődési rendellenességek kivizsgálásban játszik jelentős szerepet.

Dr. Tihanyi Marianna felidézte milyen feltételek mellett végeztek genetikai vizsgálatot 40 évvel ezelőtt. Azóta az orvostudomány óriási fejlődésen ment keresztül. Évről évre egyre modernebb eszközök segítik a szakemberek munkáját. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Zala Megyei Kórházban most az egyik legmodernebb készülékkel szűrik ki a problémákat.

– Egy meddőséggel küzdő pár esetében rendkívül fontos, hogy a kromoszómavizsgálat alapján meghozott diagnózis is rendkívül pontos legyen – hangsúlyozta Dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Kórház főigazgatója.

Mint Dr. Tihanyi Mariann, osztályvezető főorvos fogalmazott: Az új eszközparkkal másfélszer több vizsgálatot tudnak majd elvégezni a Genetikai Osztályon. Így várhatóan 1500 esetben lesznek képesek szakvéleményt mondani az orvosok.

A mikroszkóp és a 3 kromoszóma analizáló szoftver 12 millió forintba került. Ezt az AquaCityben rendezett jótékonysági főzőversenyen gyűjtött adományból és az önkormányzat által nyújtott támogatásból finanszírozták.

– Az önkormányzatnak erkölcsi kötelessége támogatni a kórházat – mondta Balaicz Zoltán polgármester.

A város most az intézmény folyamatosan növekvő parkolási igényét szeretné támogatni új parkolóhelyek kialakításával.

DZsu/P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: