keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Új felsőoktatási ösztöndíjrendszer Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új felsőoktatási ösztöndíjrendszer Zalaegerszegen (Videó)

2011 november 30 - szerda
A közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangú szavazással elfogadta a „Befektetés a jövőbe” elnevezésű új zalaegerszegi felsőoktatási ösztöndíj rendszert. Ennek részleteiről kérdeztük az előterjesztés egyik készítőjét, Balaicz Zoltán alpolgármestert.

– Önkormányzatunk a 90-es évek elején vezette be a „Hazavárunk” ösztöndíjat, amely azokat a zalaegerszegi fiatalokat támogatta, akik másik városban folytatták felsőfokú tanulmányaikat. Sajnálatos módon közülük sokan tanulmányaik befejezésével sem tértek haza, mert eleve máshol képzelték el az életük folytatását. A rendelkezésre álló keretösszeg (12 millió Ft) több mint 750 fiatal között oszlott meg, így az utóbbi években már csak csekély segítséget nyújtott a zalaegerszegi állandó lakóhellyel rendelkező hallgatóknak utazási költségeik mérséklésére és alacsony hatékonysággal működött. Nem tudta érvényesíteni azokat a prioritásokat, amelyek mára egyre fontosabbak a helyi gazdaság fellendítése, a város és a városban működő munkáltatók számára kvalifikált szakember utánpótlás biztosítása érdekében. Mondok egy példát: egy Szombathelyen tanuló hallgató féléves ösztöndíja 2.900,- Ft volt, azaz havi 580,- Ft támogatásban részesült. Egy pécsi hallgató esetében ez tanulmányi félévre 10.800,- Ft, havonta 2.160,- Ft, Győr vonatkozásában félévre 8.600,- Ft, havonta 1.720,- Ft, míg egy Veszprémben tanulmányokat folytató fiatal esetében félévre 7.200,- Ft, azaz havi 1.440,- Ft támogatást jelentett. Ráadásul a „Hazavárunk” ösztöndíj semmiféle támogatást nem biztosított a helyben, Zalaegerszegen továbbtanuló, a felnőtt életüket helyben kialakító fiatalok részére – fogalmazott Balaicz Zoltán alpolgármester.

Ezen változtatott az önkormányzat az új rendszerrel.

Az új rendelet megalkotása előtt egyeztettek a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekkel, a városban és térségében működő iparvállalatokkal, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány Kuratóriumával, valamint a közgyűlésben működő valamennyi frakcióval (FIDESZ, MSZP, JOBBIK, EZE) és az LMP-vel is. Valamennyi szervezet támogatta. Az új ösztöndíjrendszerben a korábbiakkal ellentétben érvényesül a helyi érdek, a lokálpatrióta szemlélet, mely szerint elsősorban a városban maradó, itt tanuló, a jövőjüket helyben tervező fiatalokat támogatják. Eddig ugyanis az volt a tapasztalat, hogy a hallgatók diplomájuk megszerzése után nem tértek vissza a megyeszékhelyre.

Az első támogatási forma az új ösztöndíj rendszerben külön, kiemelten támogatja azokat a zalaegerszegi fiatalokat, akik a Nyugat-magyarországi Egyetem helyi, nappali tagozatú mechatronikai mérnöki BSc képzésére jelentkeznek és itt tanulnak tovább. Ők havi 12 ezer Ft ösztöndíjat kapnak, ami egy félévben 60 ezer Ft-os támogatást jelent. A magasan képzett műszaki szakemberek biztosítása Zalaegerszeg gazdaságfejlesztési stratégiájának fontos eleme, hiszen a helyi munkáltatók részéről leginkább műszaki szakemberek iránt jelentkezik igény. Fontos cél tehát a helyi munkaerő-piaci igényekhez igazodó versenyképes képzések, illetve az azokban való részvétel támogatásának előtérbe helyezése, valamint a fiatal szakemberek itthon tartása, az általuk megszerzett szellemi tőke, műszaki tudás helyben kamatoztatása. A hatás kettős, hiszen a rendelet közvetetten a helyi munkaerő-piaci igényekhez történő rugalmasabb alkalmazkodást célozza meg, a másik oldalon pedig nagyobb számú fiatal végleges itthon maradását, letelepedését és családalapítását segítő elő.

A második szint a másik két zalaegerszegi felsőoktatási intézményben továbbtanuló helyi fiatalokat támogatja, hiszen havi 5 ezer Ft ösztöndíjat kapnak azok, akik a BGF zalaegerszegi Gazdálkodási Karának, illetve a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának nappali tagozatú, BSc szintű szakjain tanulnak tovább. Ez félévente 25 ezer Ft támogatást jelent.

Az ösztöndíjrendszer harmadik, tanulmányi eleme – amely a korábbi tanulmányi ösztöndíj folytatásaként is felfogható – lényegében képzési helytől függetlenül valamennyi zalaegerszegi állandó lakos nappali tagozatos hallgató számára elérhető, mivel az elért jó tanulmányi eredményeket honorálja. Azaz a kiemelkedő tanulmányi átlagot elérő hallgatók pályázhatnak erre a támogatási formára, függetlenül attól, hogy mely városban tanulnak. A tanulmányi ösztöndíj mértéke félévente 25 ezer Ft.

A támogatások hatékonyságának vizsgálata céljából bevezették az után-követés rendszerét, hiszen fontos látni, hogy az ösztöndíjjal elérni kívánt célok milyen mértékben valósulnak meg és szükség esetén a gyakorlati tapasztalatok birtokában a megfelelő korrekciókat el tudják végezni.

Bár az új ösztöndíj rendszer támogatásait a korábbinál kevesebb fiatal tudja majd igénybe venni, de a felhasználás sokkal hatékonyabb lesz. A kialakított rendszer rugalmas, így a későbbi években, a gazdasági helyzet javulása esetén újabb elemekkel bővíthető és így több fiatalra kiterjeszthető a rendelet. Az alpolgármester elmondta azt is: az önkormányzat emellett nem marad szociális alapú felsőoktatási ösztöndíj nélkül sem, hiszen tovább működik a Bursa Hungarica ösztöndíj is.

Az új zalaegerszegi felsőoktatási ösztöndíj rendszer 2012. szeptemberétől lép életbe, vagyis azok a fiatalok, akik most jelentkeznek felsőoktatási intézményekbe, tanulmányaik megkezdése után már igényelhetik ezt az új támogatási formát.

S.Z./N.G.

Tartalom megosztása: