keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Új helyre került az Ollós nő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új helyre került az Ollós nő

2005 szeptember 15 - csütörtök
Az Ollós nő jelképe a tanulásnak, a munkának, a fiatalságnak, és a jókedvnek. Dr. Gyimesi Endre polgármester fogalmazott így Erdey Dezső szobrának újraállítási ünnepségén. Az alkotás hosszú éveken át a ruhagyár udvarát ékesítette. A gyár megszűnését követően Tombi Lajos alpolgármester megvásárolta a szobrot képviselői keretéből, majd a Teleki Blanka Leánykollégiumnak ajándékozta, amely több szállal kötődik az Ollós nőhöz.

– A szobor és kollégiumunk kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza – árulta el Ujváriné Kovács Magdolna, a Városi Középiskolai Kollégium igazgatója. – Kardos László, a népi kollégiumok megalapítójának özvegye, Pogány Mária történész intézményünk zászlóanyja. Zalaegerszegi látogatásai alkalmával többször felkereste a ruhagyárban található szobrot, mondván, hogy annak idején ő volt a művész modellje. Ebből kiindulva kísértük figyelemmel a gyár megszűnését követően az Ollós nő sorsát. Tombi Lajos alpolgármesternek köszönhetően megkaptuk az alkotást, melynek – támogatóink révén – méltó környezetet teremtettünk a leánykollégium udvarán.

Az újraállítási ünnepségén dr. Gyimesi Endre idézte fel a művész, Erdey Dezső életútját. A jelenlévő diákok figyelmébe ajánlotta a polgármester az Ollós nőt, amely véleménye szerint a munka tiszteletéről, a munka megbecsüléséről szól.
Erdey Dezső utolsó alkotása igazán jó helyre került, véli Pogány Mária, aki eleget téve a meghívásnak, részt vett az őt megformáló szobor újbóli avatásán. A kollégium zászlóanyja ma is nevetve emlékszik vissza arra az estére, amikor modellt állt barátjának, Erdey Dezsőnek.

Tartalom megosztása: