keresés a weboldalon

Új integrált intézmény a fogyatékkal élőknek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új integrált intézmény a fogyatékkal élőknek

2011 május 20 - péntek
A Református Egyház működteti a jövőben az eddigi Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét, amely egy pályázat révén hamarosan bentlakásos ellátásra is alkalmas lesz. Ehhez azonban költöznie kell: jelenlegi Kis utcai helyéről a volt Gasparich utcai óvoda épületébe. Az átalakítási munkák még tartanak, az egyház illetékesei pedig ma délután a helyszínen tájékozódtak.

Amit láttak: egy olyan integrált intézmény, ahol harminc fogyatékkal élő ember juthat majd nappali gondozáshoz, tíz átmeneti, másik harminc pedig bentlakásos ellátáshoz – méghozzá a korábbinál sokkal jobb körülmények között. Ezzel egy ötéves folyamat zárul le.

– Zalaegerszegen eddig is jó színvonalon folyt a fogyatékkal élők ellátása – mondta Gyutai Csaba polgármester. – A bentlakásos intézmény nyilván egy más kategória: úgy ítéltük meg, hogy ehhez egyfajta lelkiség kell, egyfajta olyan irányultság, hogy a lehető legjobb szolgáltatást, a legtöbb fejlesztést tudják biztosítani a bentlakóknak. Ezért közbeszerzési eljárásban olyan szolgáltatót választottunk, aki mindezeket biztosítani tudja, ezért döntöttünk a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata mellett.

A református egyház országszerte 10 ezer szociálisan rászoruló, köztük két és félezer fogyatékos ellátásáról gondoskodik; a zalaegerszegi otthon működtetésének jogát közbeszerzési eljárás révén szerezték meg – és azért vállalták, mert úgy látják: a város nem az anyagi terhektől akart megszabadulni, hanem a szociális érzékenység vezette.

– A zalaegerszegi önkormányzatnál azt láttuk, hogy nem a terhet akarja ledobni a válláról – fogalmazott Czibere Károly, a Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálatának irodavezetője. – Itt olyan szociális érzékenységgel, felelősséggel és olyan távlatos gondolkodással találkoztunk, amiből számunkra az együttműködés szándéka derült ki: hogy akkor együtt végezzük tovább ezt munkát.

A kibővített zalaegerszegi fogyatékos-otthon fenntartása várhatóan 200 millió forintba kerül évente, ennek 10 százalékát fizeti a város. A fenntartók számíthatnak a helyi református közösségre is.

Török Zoltán református lelkész arról beszélt: a zalaegerszegi közösség eddig is támogatta az egyház különböző intézményeit, ezután pedig – például az adománygyűjtésekben, a lelki segítségben – kiemelt helyet kap a fogyatékosok otthona.

A teljes beruházás egyébként 260 millió forintba kerül, ebből 48 millió forint származik pályázati forrásból. Az fogyatékosok új otthona várhatóan október elején kezdheti meg működését.

H.G.

Tartalom megosztása: