keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Új történelemszemlélet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új történelemszemlélet

2005 június 07 - kedd
Lezárult a Világfa Magyarság Egyetem első szemesztere, melyen április 19. és május 24. között öt előadást láthattak, hallhattak az érdeklődők a Zalaegerszegi Városi Televízió előadótermében.

Nemes Bernadett, a szervező Zalai Civil Ház vezetője elmondta, hogy a meghívott négy előadó – Molnár V. József, Csillag Vilmos, Pap Gábor, Szántai Lajos – történelmi és néprajzi témájú „kurzusokat” tartott, egy újfajta történelemszemléletet képviselve. (Molnár V. József: Két- és Hét Boldogasszony, Csillag Vilmos: Az ősi magyar rovásírás és jelképrendszer, Pap Gábor: Jó pásztorok hagyatéka, Szántai Lajos: IV. Kun László áldozata) Az előadók eddig kevésbé kaptak lehetőséget hivatalos fórumokon a megszólalásra, pedig ez a fajta világnézet és múlt-elemzés sokakat érint és érdekel.

Hasonló előadások voltak már korábban a Mindszenthy Iskolában is, a Civil Ház ezt a korábbi kezdeményezést karolta fel, s próbálta kibővíteni úgy, hogy egy nagyobb közönség számára is elérhető legyen. A programsorozat kicsit hasonlít az országos népszerűségnek örvendő Mindentudás Egyeteméhez, annál is inkább, mert a Világfa Magyarság Egyetem előadásai is felvételre kerültek, s a ZTV már műsorra is tűzte őket, minden csütörtökön 19 órától látható. A rendezvénysorozatot támogatta a város Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága is, szakértő pedig Csondor Csaba volt.

Nemes Bernadett elmondta, hogy az egyetem második szemesztere ősztől folytatódik, s szeretnének új előadókat is bevonni a sorozatba, hogy folyamatosan bővíthessék a tematikát, s beszámolhassanak a történelmi kutatások megújuló eredményeiről.

Tartalom megosztása: